Babyshower

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luiertaart

Babyshower is een gebruik dat in Noord-Amerika is ontstaan. Normaal gesproken is het een samenkomst in het huis van de zwangere dat wordt opgesierd met slingers en ballonnen en andere specifieke babyshowerzaken zoals bekers en servetten. Het is een sociaal gebeuren, waarbij de zwangere in het zonnetje wordt gezet en wordt bevestigd in de zwangerschap door haar vriendinnen en naaste familie.

De babyshower is bedoeld als een verrassing voor de aanstaande moeder maar de praktische voorbereiding ervan maakt meestal dat ze het moment te weten komt. Exact bekend is het niet, maar het lijkt erop, dat het in moeilijker tijden een belangrijke bijdrage was van de kennissenkring in het verzamelen van de noodzakelijk spullen die aanstaande ouders nodig hadden om de kleine een goede start te geven. Een goed Nederlands synoniem bestaat er nog niet voor, maar de babyshower is vergelijkbaar met het kraamfeest dat wordt gegeven als de baby al is geboren maar verder een vergelijkbaar doel dient.

Babyshowers werden voornamelijk gegeven ter ere van de eerstgeborene, maar ook dit is in de loop van de tijd veranderd. In Zuid-Amerika waar het fenomeen net zo populair is als in Noord-Amerika, is het heel gewoon om geld te geven, vaak ludiek verpakt in een luiertaart of zuigflesje. In Europa geeft men vaak cadeautjes van praktische aard zoals kleding, verzorgingsproducten en speelgoed. Traditioneel worden er ook babyshowerspelletjes gespeeld die worden beloond met kleine geschenken.

Er is geen vaste regel voor wanneer een babyshower wordt gehouden, maar volgens het meest verspreide gebruik wordt hij georganiseerd omstreeks het begin van het derde trimester (7de maand) van de zwangerschap, als de aanstaande moeder zich lichamelijk nog onbeperkt voelt en er nog voldoende tijd blijft om de babyuitzet verder aan te vullen.[1][2]

Zie ook[bewerken]

  • Äitiyspakkaus, de babyuitzet die Finse aanstaande moeders ontvangen

Noten[bewerken]

  1. (en) babycentre.co.uk - Throwing a baby shower
  2. (en) pregnancy.about.com - When is the best time to have a baby shower?