Baffineiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baffineiland
Eiland
de locatie van het Baffineiland
Locatie
Eilandengroep Arctische Eilanden
Locatie Noordelijke IJszee, Atlantische Oceaan
Coördinaten 69°NB, 72°WL
Algemeen
Oppervlakte 507.451 km²
Inwoners
(2011)
11.855
Hoofdplaats Iqaluit
Lengte 1600 km
Breedte 700 km
Hoogste punt Mount Odin (2147 m)
Detailkaart
Kaart van Baffineiland
Foto's
De noordoostkust van Baffineiland vanuit de lucht
De noordoostkust van Baffineiland vanuit de lucht
Baffineiland vanuit de ruimte
Baffineiland vanuit de ruimte

Baffineiland (Engels: Baffin Island, Inuktitut: ᕿᑭᖅᑖᓗᒃ, Qikiqtaaluk, Frans: Île de Baffin) is een van de Canadese Arctische Eilanden in het territorium Nunavut. Het is het grootste eiland van Canada, en het op vier na grootste ter wereld met een oppervlakte van 507.451 km². Het heeft een bevolking van 11.000 inwoners (2004).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Reeds rond het jaar 1000 hadden Groenlandse Noormannen onder leiding van Leif Erickson het eiland ontdekt. Het stond bij hen bekend als Helluland.

In 1615 nam William Baffin deel aan een reis op zoek naar de Noordwestelijke Doorvaart. Ze kwamen langs Groenland en het huidige Baffineiland. Baffin maakte metingen van de lengtegraad met gebruik van metingen aan de maan, volgens principes die weliswaar eerder ontwikkeld waren, maar nog niet daadwerkelijk toegepast. De nauwkeurigheid van Baffins lengtegraadmetingen en metingen aan het getij waren voor William Parry 200 jaar later reden het Baffineiland naar hem te noemen. 

Geografie en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad van Nunavut, Iqaluit, vroeger Frobisher Bay geheten, ligt in het zuidoosten van Baffineiland aan de Frobisherbaai. Het eiland heeft een arctisch klimaat. De winters zijn extreem koud en daarom is er ook geen waterleiding op het eiland, omdat die te snel zou bevriezen.

De noordelijke en oostelijke helft van het eiland worden gedomineerd door gebergtes van de Arctische Cordillera. Het Foxebekken en de Golf van Boothia in het westen scheiden Baffin van de rest van de archipel van de Canadese Arctische Eilanden. Ten zuiden van het eiland ligt de Straat Hudson, ten oosten en noorden van het eiland de Baffinbaai. Ook hier liggen honderden eilanden waarvan Byloteiland en Sillem Island de grootste zijn. Aan de overkant van de baai ligt Groenland. Het noorden van het eiland is onderdeel van het nationaal park Sirmilik.

Zie de categorie Baffin Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.