Baffineiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baffineiland
Eiland
de locatie van het Baffineiland
Locatie
Eilandengroep Arctische Eilanden
Locatie Noordelijke IJszee, Atlantische Oceaan
Algemeen
Oppervlakte 507.451 km²
Inwoners (2011) 11.855
Hoofdplaats Iqaluit
Lengte 1600 km
Breedte 700 km
Hoogste punt Mount Odin (2147 m)
Foto's
De noordoostkust van Baffineiland vanuit de lucht
De noordoostkust van Baffineiland vanuit de lucht

Baffineiland (Engels: Baffin Island, Inuktitut: ᕿᑭᖅᑖᓗᒃ, Qikiqtaaluk, Frans: Île de Baffin) is een van de Canadese Arctische Eilanden in het territorium Nunavut. Het is het grootste eiland van Canada, en het op vier na grootste ter wereld met een oppervlakte van 507.451 km². Het heeft een bevolking van 11.000 inwoners (2004).

Geografie[bewerken]

De naam is afkomstig van de Britse ontdekkingsreiziger William Baffin. Het eiland was ook bekend bij de Noren als Helluland. De hoofdstad van Nunavut, Iqaluit, vroeger Frobisherbaai, ligt in het zuidoosten van Baffineiland. Het eiland heeft een arctisch klimaat. De winters zijn extreem koud en daarom is er ook geen waterleiding op het eiland, omdat die te snel zou bevriezen.

Het Foxebekken en de Golf van Boothia in het westen scheiden Baffin van de rest van de archipel van de Canadese Arctische Eilanden. Ten zuiden van het eiland ligt de Straat Hudson, ten oosten van het eiland de Baffinbaai. Ook hier liggen honderden eilanden waarvan Byloteiland en Sillem Island de grootste zijn. Aan de overkant van de baai ligt Groenland.