Baffineiland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Baffineiland
Eiland
de locatie van het Baffineiland
Locatie
Eilandengroep Arctische Eilanden
Locatie Noordelijke IJszee, Atlantische Oceaan
Coördinaten 69°NB, 72°WL
Algemeen
Oppervlakte 507.451 km²
Inwoners
(2011)
11.855
Hoofdplaats Iqaluit
Lengte 1600 km
Breedte 700 km
Hoogste punt Mount Odin (2147 m)
Foto's
De noordoostkust van Baffineiland vanuit de lucht
De noordoostkust van Baffineiland vanuit de lucht

Baffineiland (Engels: Baffin Island, Inuktitut: ᕿᑭᖅᑖᓗᒃ, Qikiqtaaluk, Frans: Île de Baffin) is een van de Canadese Arctische Eilanden in het territorium Nunavut. Het is het grootste eiland van Canada, en het op vier na grootste ter wereld met een oppervlakte van 507.451 km². Het heeft een bevolking van 11.000 inwoners (2004).

Toponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Het eiland was bekend bij de Noren als Helluland. De huidige naam is afkomstig van de Britse ontdekkingsreiziger William Baffin.

Geografie en klimaat[bewerken | brontekst bewerken]

De hoofdstad van Nunavut, Iqaluit, vroeger Frobisher Bay geheten, ligt in het zuidoosten van Baffineiland aan de Frobisherbaai. Het eiland heeft een arctisch klimaat. De winters zijn extreem koud en daarom is er ook geen waterleiding op het eiland, omdat die te snel zou bevriezen.

De noordelijke en oostelijke helft van het eiland worden gedomineerd door gebergtes van de Arctische Cordillera. Het Foxebekken en de Golf van Boothia in het westen scheiden Baffin van de rest van de archipel van de Canadese Arctische Eilanden. Ten zuiden van het eiland ligt de Straat Hudson, ten oosten en noorden van het eiland de Baffinbaai. Ook hier liggen honderden eilanden waarvan Byloteiland en Sillem Island de grootste zijn. Aan de overkant van de baai ligt Groenland. Het noorden van het eiland is onderdeel van het nationaal park Sirmilik.

Zie de categorie Baffin Island van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.