Bahama's

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Commonwealth of the Bahamas
Vlag van de Bahama's Wapen van de Bahama's
(Details) (Details)
Bahama's
Basisgegevens
Officiële landstaal Engels
Hoofdstad Nassau
Regeringsvorm Constitutionele monarchie met een parlementair systeem en een meerpartijenstelsel (democratie)
Oppervlakte 13.878 km² (28% water)
Inwoners 310.000[1]
Overige
Volkslied March on Bahamaland
Munteenheid Bahamaanse dollar (BSD)
UTC -5
Web | Code | Tel. .bs | BHS | +1-242
Voorgaande staten
Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk 1973 (onafhankelijkheid)
Topografie
Bahama's
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Het Gemenebest van de Bahama's (Engels: The Bahamas, officieel: Commonwealth of The Bahamas) is een onafhankelijk, Engelstalig land in het Caraïbisch gebied. De naam is afgeleid van het Spaans Baja Mar (= ondiepe zee).

Geografie[bewerken]

De Bahama's bestaan uit een archipel van 700 eilanden en 2000 cays (of keys = zand/koraalplaten), die zich bevindt in de Atlantische Oceaan, ten oosten van de Amerikaanse staat Florida, ten noorden van Cuba en Haïti, en ten westen van de Britse Turks- en Caicoseilanden. Het land telt ruim 300.000 inwoners op een oppervlakte van 13.878 km² (vergelijkbaar met de oppervlakte van het Vlaams Gewest).

Van alle eilanden zijn er slechts 30 à 40 bewoond. Het grootste eiland is Andros op ongeveer 180 kilometer ten zuidoosten van Florida. De Bimini-eilanden liggen ten noordwesten ervan. Ten noorden ligt Grand Bahama met de op één na grootste stad: Freeport. Great Abaco ligt daar ten oosten van. Het op één na grootste eiland Great Inagua ligt in het zuiden. Andere eilanden zijn verder Eleuthera, Cat, San Salvador, Acklins, Crooked Island en Mayaguana.

De onderwaterwereld van de Bahama's staat bekend om zijn rijkdom aan grote roofvissen waaronder vele soorten haaien. Vermoedelijk maakt de variatie van zandbodems, koraalriffen, mangrovebossen en de warme Golfstroom uit de Atlantische Oceaan de zeeën rondom de eilanden tot een ideaal habitat voor deze vissen. Er is ook nog geen sprake van grootschalige industriële verontreiniging van het zeewater.

Politiek[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Bahamaanse monarchie

De Bahama's werden onafhankelijk van het Verenigd Koninkrijk op 10 juli 1973, maar maken nog steeds deel uit van het Gemenebest van Naties en zijn een Commonwealth realm.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook: Districten van de Bahama's

De Bahama's zijn onderverdeeld in 31 districten. Deze indeling werd in 1996 ingevoerd, waarna in 1999 8 districten werden toegevoegd. Het belangrijkste eiland van de Bahama's, New Providence, kent geen districten en valt direct onder de landelijke overheid.

Geboren[bewerken]

Externe links[bewerken]

Satellietfoto van de Bahama's uit maart 2002
Bron: NASA