Bakker (bedrijf)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bakker is een Nederlandse tuinmultinational.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker is opgericht in 1945, direct na de Tweede Wereldoorlog. In die dagen ontvingen veel Nederlanders voedsel- en kledingpakketten van familie en relaties uit andere landen. Het was bekend dat Nederland net een hongerwinter achter de rug had en dat er aan vrijwel alles behoefte was. Toch wilden veel ontvangers van die geschenken graag wat terugdoen. Ze konden echter weinig terugsturen, want er was vrijwel niets in Nederland. Bloembollen waren er wel. De Nederlandse bollenexporteurs hadden belangrijke exportmarkten afgesloten gezien tijdens de oorlog. Nu was er een nieuwe markt voor bloembollen: geschenkpakketten. Dit bood nieuwe mogelijkheden, niet alleen voor de bestaande bedrijven, maar ook voor jonge mannen als Piet Bakker, die besloot voor zichzelf te beginnen. Hij plaatste advertenties in kranten, waarin hij geschenkpakketten aanbood.

Een volgende stap was om bloembollen aan te bieden voor de eigen tuin. En daarna ook andere producten, zoals planten, rozen en heesters. Er bestonden wel meer dan 50 van zulke bedrijven en bedrijfjes in de tweede helft van de veertiger jaren van de vorige eeuw. Een aantal van hen bestond ook al voor de Tweede Wereldoorlog.

Het bedrijf is in februari 2018 failliet verklaard, mogelijk gaat het bedrijf verder onder een nieuwe eigenaar.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Van al die bedrijven is er één overgebleven. Bakker heeft zich ontwikkeld tot een internationaal postorderbedrijf (verkoop op afstand heet dat tegenwoordig). Bakker verzendt catalogi en andere mailings aan tuinbezitters. De geschilderde “prijscouranten” uit de begintijd, zijn vervangen door rijk geïllustreerde brochures. Sinds 1998 heeft Bakker ook websites in ieder land waar producten worden aangeboden.

Bakker Groep[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker levert direct aan de consument en is thans actief in 20 landen; Nederland, België, Luxemburg, Frankrijk, Italië, Slovenië, Tsjechië, Hongarije, Roemenië, Estland, Letland, Oostenrijk, Zwitserland, Duitsland, Denemarken, Zweden, Noorwegen, Engeland, Ierland en Polen. In Engeland is Bakker ook actief met het label, Bakker Spalding Garden Company. Eerder is Bakker actief geweest onder het label Willemse.com in Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Bestellingen worden door de consumenten in hun eigen land geplaatst, bij de customer service centers die Bakker door heel Europa heeft. Vrijwel alle bestellingen worden echter vanuit Nederland rechtstreeks naar de klant verzonden.

Familie[bewerken | brontekst bewerken]

Bakker is een familiebedrijf. De oprichter Piet Bakker (1919) overleed in 1978 en sinds die tijd is het bedrijf in handen van zijn twee zoons: Jacques Bakker (1945) Pieter Bakker (1953)

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]