Bakkerijmuseum Veurne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het domein van het Bakkerijmuseum Veurne
Interieur van het Bakkerijmuseum Veurne

Het Bakkerijmuseum is een museum in de Belgische stad Veurne. Het museum behandelt de geschiedenis van de bakkerij van circa 1800 tot 1950.

Het bakkerijmuseum bevindt zich op de locatie van het Zuidgasthuis op de Leopold I-laan. Het Zuidgasthuis werd al in 1314 vermeld. Het was naast het Noordgasthuis en Gavegasthuis een van de gasthuizen in Veurne, waar armen, zieken en ouderen werden verzorgd. De verzorging gebeurde door geestelijken en de instellingen kregen hun inkomsten door liefdadigheid van de rijken. Bij de Beeldenstorm in de 16de eeuw werd het gasthuis verwoest en daarna smolten de gasthuizen samen. De huidige hoeve op dezelfde plek dateert van de zeventiende eeuw. Op het einde van het ancien régime werd de hoeve eigendom van het Burgerlijk Godshuis, dat de opvolger was van het gasthuis. In 1925 werd het domein, toen 41 ha groot, eigendom van de Commissie voor Openbare Onderstand, de voorloper van het OCMW. Het complex werd door de vrijwilligers van de vereniging die het museum inrichtten, in 1978 van het OCMW gekocht. In de omgeving had heel wat landbouwgrond plaatsgemaakt voor industriezones en de site was nog slechts 2 ha groot. Het museum opende zijn deuren op 25 juli 1985. In 2001 vonden belangrijke renovaties en uitbreidingen plaats. Het museum werd als regionaal museum erkend door de Vlaamse Gemeenschap.

De collectie werd initieel geleverd door Walter Plaetinck, een handelsreiziger die bakkersmateriaal verzamelde bij honderden bakkers die hij als klant had. Elf thema's structureren de collectie: de broodbakkerij, de banketbakkerij, de suikerafdeling, de ijsafdeling, de chocoladezaal, wafel- en hostie-ijzers, het schepwinkeltje, brood in de kunst, speculaas, patakon, bakwagens en broodkarren en de bibliotheek en archief.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]