Bakroe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een bakroe of bakru is een dwergspook, geest, dwerg of kabouterman uit Suriname. De helft van het lichaam is van vlees, de andere helft van hout, en het wezen heeft een groot hoofd. Een bakroe bevindt zich bij bruggen, kokers en sluizen. Voorts komen ze ook voor in de buurt van grote oude bomen en oude woonhuizen. De bakroe draait zijn lichaam met de houten kant naar harde en scherpe voorwerpen en hij voelt nooit pijn, doordat zijn houten deel altijd geraakt wordt door een slag. De bakroe is ook nooit bang, want hij is nooit alleen. Een bakroe beschikt over de gave van zwarte magie.

De bakroe (en zijn familie) werkt voor mensen, de wrokobakroe is een werkgeest. Als je niets voor ze hebt te doen, doden ze je. Als je van ze af wilt, moet je ze een onmogelijke opdracht opgeven of hun naam raden. De bakroe wordt gezien als duivelse kwelgeest.

Het echtpaar Herskovits noemt een bakroe in Suriname Folk-lore Repelsteeltje; het verhaal heeft grote overeenkomsten met dit sprookje. Bakroe, die zijn naam laat raden, heet in het Surinaams Akantiudu[1] (Houten Kant).

Zie ook[bewerken]