Bakugan Battle Brawlers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bakugan battle brawlers)
Bakugan Battle Brawlers
爆丸バトルブローラーズ
(Bakugan Batoru Burōrāzu)
Doelgroep Shonen
Genre Actie, avontuur, fantasy
Tv-anime
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Netwerk TV Tokyo
Andere netwerken Teletoon
Cartoon Network
VIER Kids
Nickelodeon
Originele uitzending 5 april 2007 – 20 maart 2008
Afleveringen 52
Tv-anime: Bakugan Battle Brawlers: New Vestroia
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Originele uitzending 12 april 2009 – 1 mei 2010
Afleveringen 52
Tv-anime: Bakugan Battle Brawlers: Gundalian Invaders
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Originele uitzending 23 mei 2010 – 29 januari 2011
Afleveringen 39
Tv-anime: Bakugan Battle Brawlers: Mechtanium Surge
Regie Mitsuo Hashimoto
Studio TMS
Originele uitzending 13 februari 2011 – 26 januari 2012
Afleveringen 46

Bakugan Battle Brawlers (爆丸バトルブローラーズ, Bakugan Batoru Burōrāzu) is een Japanse animeserie uit 2007[1], en een op deze serie gebaseerd strategiespel. De oorspronkelijke serie bestond uit 52 afleveringen. In 2009 verscheen een tweede serie getiteld Bakugan Battle Brawlers: New Vestroia. Een derde reeks, Bakugan: Gundalian Invaders, verscheen in 2010.[2] In 2011 verscheen de serie Mechtanium Surge die in 2 seizoenen werd gesplitst. In het Nederlands verschenen 3 van de 7 manga-afleveringen bij Big Balloon.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Zowel de serie als het spel draaien om wezens genaamd Bakugan. Deze wezens wonen in capsules, en kunnen worden beheerst via metalen kaarten. Mensen die deze kaarten en een of meer bakugan bezitten worden Battle Brawlers genoemd. Zij gebruiken hun bakugan om onderling te vechten. In de serie komen de Bakugan oorspronkelijk uit een wereld genaamd Vestroia en zijn door toedoen van de Bakugan Naga op aarde beland.

Anime[bewerken | brontekst bewerken]

Eerste reeks[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste reeks van 52 afleveringen werd geproduceerd door TMS Entertainment in samenwerking met Japan Vistec. De regie was in handen van Mitsuo Hashimoto. De serie debuteerde in Japan op TV Tokyo op 5 april 2007. De serie werd buiten Japan voor het eerst in Canada door Teletoon vertoond.[3] De intromuziek van de serie werd gecomponeerd door Psychic Lover.

In de eerste reeks worden de zeven hoofdpersonen geïntroduceerd. De kinderen:

  • Dan
  • Shun
  • Runo
  • Marucho
  • Julie
  • Alice
  • Joe (later)

Ze krijgen allemaal een of meer bakugan in handen en richten een groep op genaamd de Bakugan Battle Brawlers (de strijdige strijders). Samen bevechten ze mensen die de bakugan voor slechte doeleinden willen gebruiken.

Bakugan is niet meer verkrijgbaar.

New Vestroia[bewerken | brontekst bewerken]

In maart 2009 kondigden TMS en Nelvana een tweede reeks aan, Bakugan: New Vestroia, bestaande uit 52 afleveringen. In deze serie reizen Dan, Shun, en Marucho naar Vestroia, samen met drie nieuwe Brawlers uit Vestal genaamd Mira, Ace, en Baron (uitgesproken als Beh-run). Samen vechten ze tegen de kwaadaardige organisatie Vexos en in de tweede helft van het seizoen moeten ze zien te verkomen dat koning Zeno-Held de zes artibuten van de 6 legendarische Bakugan krijgt.[4]

Gundalian Invaders[bewerken | brontekst bewerken]

In 2010 volgde de reeks Bakugan: Gundalian Invaders.[2] bestaande uit 39 episodes. In deze serie komen andere figuren dan in de voorgaande series voor. Zij komen uit een andere wereld dan de Bakugan van Vestroia, namelijk de planeten Gundalia en Neathia en de bewoners zijn al lange tijd in oorlog met elkaar. Maar ook de Gundaliaanse invasies van "Bakugan Interspace" staan centraal in deze serie. Dan en de anderen helpen hen om Neathia te redden van de Gundalianen. Een van de personages in de serie, Ren Crawler genaamd, doet zich voor als medestander van de strijders, maar blijkt uiteindelijk tot het andere kamp te behoren. Uiteindelijk biedt hij nog wel zijn excuses aan en wordt hij aanvaard als een strijdige strijder.

Mechtanium Surge[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is de laatste serie uit de Bakuganreeks en verscheen in 2011. Er zijn in totaal 46 afleveringen. In deze staan met name de personages Dan en Drago samen met Shun en Marucho centraal en het eerste deel van de serie speelt zich praktisch volledig af in het intussen razend succesvolle Bakugan Interspace. Dan en Drago krijgen wel met veel tegenslagen te maken. En ze moeten nieuwe teams bevechten zoals Team Anubias en Team Sellon. Ook krijgen ze te maken met nieuwe kwaadaardige figuren met name Mag Mel en Wiseman en er zijn nieuwe wezens ontstaan uit de Bakugan, de zogenaamde "Mechtogans". Hierdoor worden de gevechten steeds vernietigender en heviger.

Spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Kaartspel[bewerken | brontekst bewerken]

Naar aanleiding van de serie ontwikkelden Sega Toys en Spin Master een strategiespel genaamd Bakugan. Dit spel maakt gebruik van miniaturen die de bakugan vertegenwoordigen, en verschillende kaarten. Doel van het spel is om drie poortkaarten van de tegenstander te bemachtigen.[5] Het spel is bedoeld voor twee of vier spelers.

Computerspellen[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]