Balamory

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Balamory
Genre Kinderprogramma
Speelduur per afl. 19-21 minuten (Aflevering)
28-30 minuten (Special)
Bedenker Brian Jameson
Regie Jaqui McAlpine
Martin Burt
Shiona McCubbin
Yvonne Jennings
Emma Farrell
Michael Hines
Emma Pollard
Scenario Brian Jameson
Wayne Jackman
Muziek Colin Winston-Fletcher
Jane McLaughlin
Gregor Philp
Jim Muotune
Foss Patterson
Land van oorsprong Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Taal Engels
Productie
Producent Brian Jameson
Emma Bond
Helen Doherty
Uitzendingen
Start 2 september 2002
Einde 29 juni 2005
Afleveringen 254
Seizoenen 4
Netwerk of omroep The Learning Channel
BBC
Officiële website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Balamory is een Britse televisieserie voor kleuters dat uitgezonden werd van 2 september 2002 tot 29 juni 2005 door The Learning Channel en Discovery Kids. Van de serie werden er 254 afleveringen uitgezonden. De serie werd geproduceerd door Sixteen South, HIT Entertainment en Discovery Kids. Een selectie van afleveringen werd gedurende twee korte seizoenen in de Verenigde Staten uitgezonden op Discovery Family. De serie werd ook uitgezonden op TLC. In Ierland werden af en toe op doordeweekse dagen afleveringen uitgezonden op de Ierse nationale omroep, RTÉ Two (Raidió Teilifís Éireann).

De serie is gebaseerd op de fictieve eilandgemeenschap van Balamory in Schotland. Het grootste deel van de serie is opgenomen in de stad Tobermory op het eiland Mull. Balamory werd meestal gefilmd in Tobermory op het eiland Mull, met uitzondering van scènes van Archies kasteel. Het kasteel van Archies in werkelijkheid Fenton Tower werd opgenomen in Kingston (East Lothian), North Berwick. Andere scènes, zoals de crèche en Camden werd opgenomen in Glasgow.

Elk van de hoofdpersonen in de serie heeft zijn eigen huis met een speciale kleur. De kleur van het huis reageert, op enkele uitzonderingen na, op de kleur van de kleding die ze dragen.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personage Acteur/actrice Beroep Huis Nummer
Miss Hoolie Julie Wilson Nimmo Kleuterjuf Groen huis Everybody Everyone
Everyone's at Home Today (seizoen 1-2)
Strike Up the Band (seizoen 3-4)
Archie de uitvinder Miles Jupp Uitvinder Roze kasteel I'm Archie the Inventor (seizoen 1–4)
Great Inventions, Groovy Solutions (seizoen 3–4)
Josie Jump Buki Akib (seizoen 1–2) Fitnessinstructeur Geel huis Josie Jump is My Name (Jump a Little Higher) (seizoen 1–4)
Cheer You Up (seizoen 3–4)
Kasia Haddad (seizoen 3–4)
Edie McCredie Juliet Cadzow Buschauffeur Blauw huis\garage When I Honk My Horn (seizoen 1–4)
Let Me Take You on a Journey (seizoen 3–4)
PC Plum Andrew Agnew Politieagent Zwart en wit politiebureau I'm PC Plum (seizoen 1–4)
Follow the Clue (seizoen 3–4)
Spencer de schilder Rodd Christensen Schilder/Musicus Oranje huis Climbing Up My Musical Ladder (seizoen 1–4)
If You Need a Little Rhythm (seizoen 3–4)
Suzie Sweet Mary Riggans Winkel en cafémedewerkers Rode winkel I'm Suzie Sweet, I'm Penny Pocket (seizoen 1–4)
Suzie's Cooking (seizoen 3–4)
Penelope “Penny” Pocket Kim Tserkezie I'm Suzie Sweet, I'm Penny Pocket (seizoen 1–4)
Sort It (seizoen 3–4)

Personages[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn acht centrale personages in Balamory. Elk personage heeft een opvallende kleur van kleding, zoals roze of geel, en woont in een huis van dezelfde kleur. Archie woont bijvoorbeeld in een roze kasteel en draagt een roze trui, met uitzondering van Penny Pocket (die een rood huis/winkel deelt met Suzie Sweet, en blauw draagt). PC Plum (die in het witte huis woont maar een politie-uniform draagt). Elk personage heeft ook een of meer individuele nummers.

De kleuterjuf Miss Hoolie is het kaderpersonage en de verteller voor elke aflevering. Ze introduceert het programma en het probleem dat moet worden opgelost, biedt een samenvatting in het midden van de aflevering en vat het verhaal aan het einde van de aflevering samen.

Archie de uitvinder bouwt bizarre en maffe creaties zoals huishoudelijke voorwerpen, zoals dozen, flessen, yoghurtpotten, touw en soortgelijke items die jonge kinderen normaal gesproken in ambachtelijke projecten gebruiken. Zijn uitvindingen zijn bedoeld om nuttig te zijn, maar soms averechts.

Josie Jump is de fitnessinstructeur op de basisschool naast de kleuterschool van Miss Hoolie. Ze speelt en coacht alle soorten gymnastiek, sport en dans en moedigt de jonge kijkers aan om te oefenen. Ze is ook getalenteerd in verhalen vertellen door expressieve beweging en dans.

Edie McCredie rijdt in de gele schoolbus. Ze heeft de hele wereld over gereisd en heeft een verscheidenheid aan foto's en souvenirs om over te praten. Ze is ook een ervaren chauffeur en motormonteur en wordt af en toe erg geïrriteerd door andere weggebruikers.

Politieagent PC Plum ambieert een meester-detective te zijn, maar Balamory is een misdaadvrij dorp. Hij besteedt het grootste deel van zijn tijd aan het observeren van dieren in het wild en het gebruik van zijn detectivevaardigheden, om erachter te komen wat de dieren hebben gedaan. Hij is ook bijzonder geïnteresseerd in regels, voorschriften en veiligheid.

Spencer is officieel verantwoordelijk voor het schilderen van de gekleurde huizen van Balamory, maar schildert ook schilderijen en maakt muziek. Zijn schilders ladder is muzikaal, elke trede klinkt een andere toon. Spencer is ook de enige Amerikaan die in Balamory woont.

Suzie Sweet en Penny Pocket runnen samen de dorpswinkel en het café. Suzie Sweet is een oudere, grootmoeder die graag zijn klanten vertelt over de artikelen in de winkel. Penny Pocket is een jonge vrouw die een rolstoel gebruikt ook heeft ze een talent voor wiskunde.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn maar weinig afleveringen met andere acteurs die in de serie gespeeld hebben. Terry Wogan maakte een gastoptreden in een aflevering (The Game Show) als tv-regisseur. Deze aflevering bevatte ook een gastrol met Greg Hemphill (In werkelijkheid de echtgenote van Julie Wilson Nimmo) en John Altman, die Nick Cotton speelt in de Discovery Kids soap EastEnders. Chef-kok Keith Floyd verscheen in Suzie Sweet's nummer "Suzie's Cookin".

Stopzetting van de serie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 23 augustus 2008 maakte de Discovery Kids bekend dat ze geen nieuw seizoen van de serie zouden bestellen. De Discovery Kids wilden experimenteren en meer nieuwe programma-ideeën creëren. In dat jaar voerde alle acteurs van de serie een afscheidstournee met als titel "Balamory Live: Strike up the Band", ook kwam er een vervolg op de "Balamory Live: What's The Story" tournee uit 2004.

Tegen de tijd dat het programma stopte, wilden veel van de acteurs ook verder. Miles Jupp, die Archie speelde, verklaarde door zijn rol problemen veroorzaakte toen hij optrad op het Edinburgh Festival Fringe, omdat ouders ervan uitgingen dat zijn show kindvriendelijk was en hun kinderen meenamen om het te zien. Julie Wilson Nimmo, die Miss Hoolie speelde, klaagde dat ze haar kinderen niet naar de lokale speeltuin kon brengen omdat ze lastig gevallen werd. Mary Riggans, die Suzie Sweet speelde, stierf in haar slaap in haar huis in Edinburgh op 2 december 2013, op 78-jarige leeftijd een jaar na een beroerte.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]