Balanitis

Zoek dit woord op in WikiWoordenboek
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Balanitis
Ontsteking van de eikel en de voorhuid van de penis
Synoniemen
Latijn Eikelontsteking
Coderingen
ICD-10 N48.1
ICD-9 607.1
DiseasesDB 1229
MedlinePlus 000862
eMedicine emerg/51
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Balanitis[1] of eikelontsteking[2] is een ontsteking van de eikel van de penis (glans penis). De eikel is rood of wat schilferig. Als de voorhuid meedoet aan de ontsteking spreekt men van balanoposthitis.

Verschillende typen balanitis[bewerken | brontekst bewerken]

Gewone balanitis[bewerken | brontekst bewerken]

Gewone balanitis gaat gewoonlijk gepaard met (vaak vlekkerige) roodheid op de eikel. Soms is de vochtproductie wat toegenomen. Het gaat vaak (niet altijd) gepaard met jeuk of een ongemakkelijk gevoel. Dit ontstaat door een woekering van organismes die normaal op de huid voorkomen, vooral candida albicans. Bij besneden mannen komt de aandoening veel minder voor, omdat dan de omstandigheden voor deze organismen minder gunstig zijn.
De klachten ontstaan meestal door te veel of juist te weinig hygiëne. Een gemiddeld advies is om 1 a 2x per dag de voorhuid (voorzichtig) geheel terug te trekken en de penis te wassen met water. Bij droogheid en/of jeuk kan eventueel een neutrale vette crème gesmeerd worden. Soms kan het nodig zijn een antimycoticum te smeren, bijvoorbeeld ketoconazol of miconazol (raadpleeg hiervoor een arts).

Als de balanitis vaker optreedt kan overwogen worden een besnijdenis uit te laten voeren.

Complicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Terugkerende aanvallen van balanitis kunnen littekens veroorzaken in de voorbusopening. De verminderde elasticiteit kan leiden tot pathologische phimosis.