Ballonmodelleren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ballonnenverkoper

Ballonmodelleren is het maken van figuren van opgeblazen ballonnen. Ook wordt er wel gesproken over ballonvouwen, ballonknopen of ballonplooien (Vlaams). Ballonnenentertainers treden op tijdens een evenement om de deelnemers te vermaken met het modelleren van ballonnen, die meestal worden weggegeven. Clowns en goochelaars die optreden voor kinderen doen vaak ook aan ballonmodelleren.

Voor het maken van ballonfiguren wordt meestal gebruikgemaakt van dunne lange ballonnen die met een pompje of met de mond kunnen worden opgeblazen. Er zijn veel ballondieren die kunnen worden gemaakt van één ballon. Het basisfiguur is een hond. Door de verhoudingen aan te passen kunnen van dezelfde basisvorm meerdere dieren worden gemaakt, zoals een giraffe, een teckel en een konijn. Andere relatief eenvoudig te maken eenballondieren zijn: papegaai, aap, duif, beer en struisvogel. Wanneer er meerdere ballonnen worden gebruikt, zijn daarmee gecompliceerde, maar fraaie figuren te maken.

Zoals al eerder aangegeven wordt er gebruikgemaakt van verschillende soorten maten ballonnen. Zo heb je de maten, Q160, Q260, Q350 tot Q646. Het eerste cijfer van de maat geeft de dikte aan in inches en de twee laatste cijfers, de lengte van de ballon. De meest gebruikte maat is de Q260.

Veelal worden er in het straatentertainment veel kleine figuurtjes gemaakt. Wil je in de ballonnenwereld verder groeien, dan kun je op internet veel informatie vinden, maar je kunt je kennis ook uitbreiden door je aan te sluiten bij verenigingen. Twee grote verenigingen in Nederland zijn Twister en United Twister. Bij beide verenigingen delen mensen dezelfde passie en wisselen zij figuurtjes uit. Daarnaast worden bij deze bijeenkomsten ook internationale artiesten uitgenodigd om de Nederlandse en Belgische collega's nieuwe trucjes en figuurtjes te leren.