Ballonmodelleren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ballonnenverkoper

Ballonmodelleren is het maken van figuren van opgeblazen ballonnen. Ook wordt wel gesproken van ballonvouwen, ballonknopen of ballonplooien (Vlaams). Ballonnenentertainers treden op tijdens een evenement om de deelnemers te vermaken met het modelleren van ballonnen, die meestal worden weggegeven. Clowns en goochelaars die optreden voor kinderen doen vaak ook aan ballonmodelleren.

Voor het maken van ballonfiguren wordt meestal gebruikgemaakt van dunne lange ballonnen die met een pompje of met de mond kunnen worden opgeblazen. Er zijn veel ballondieren die kunnen worden gemaakt van één ballon. Het basisfiguur is een hond. Door de verhoudingen aan te passen, kunnen van dezelfde basisvorm meerdere dieren worden gemaakt, zoals een giraffe, een teckel en een konijn. Andere relatief eenvoudig te maken eenballondieren zijn: papegaai, aap, duif, beer en struisvogel. Wanneer er meerdere ballonnen worden gebruikt, zijn daarmee gecompliceerde, maar fraaie figuren te construeren.

De Amerikaanse beeldend kunstenaar Jeff Koons bootste het ballonmodelleren na in sommige van zijn werken, waaronder de reeks Balloon Dog.