Baltische toendravlinder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Baltische toendravlinder
Oeneis jutta.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Lepidoptera (Vlinders)
Familie:Nymphalidae (Vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders)
Onderfamilie:Satyrinae
Geslacht:Oeneis
Soort
Oeneis jutta
(Hübner, 1806)
Afbeeldingen Baltische toendravlinder op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Baltische toendravlinder op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

De Baltische toendravlinder (Oeneis jutta) is een vlinder uit de onderfamilie Satyrinae van de familie Nymphalidae, de vossen, parelmoervlinders en weerschijnvlinders, onderfamilie Satyrinae.

De voorvleugellengte van de vlinder bedraagt 27 tot 28 millimeter. De vleugels zijn aan de bovenzijde bruin, met langs de randen oranje vlekken met zwarte middens ("oogvlekken"). De franje is geblokt. De onderzijde van de achtervleugel is een schakering van donker- en lichtgrijs met een oogvlek. De voorvleugel is aan de onderzijde oranjebruin met dezelfde oogvlekken als de bovenzijde, en een grijze apex en costa.

De soort komt voor in het noorden van Europa, Azië en Noord-Amerika. In Europa bestaat de verspreiding uit Noorwegen, Zweden en Finland tot in Lapland, de Baltische staten en het noordoosten van Polen, de Oeral. De vlinder is te vinden in veen- en moerasgebieden met open water, begroeid met grassen en omrand door naaldbos. De bosranden zijn voor de vlinder nodig om bloemen voor nectar te vinden. Op vliegplaatsen van deze vlinder komen weinig andere vlinders voor.

De waardplanten van de Baltische toendraplanten zijn grassen, niet bekend is precies welke. De ontwikkeling tot volwassen vlinder duurt (bijna) twee jaar. De soort vliegt in juni en juli.

Externe link[bewerken]