Balzi Rossi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Balzi Rossi
Balzi Rossi
De grotten
Balzi Rossi (Italië)
Balzi Rossi
Situering
Land Vlag van Italië Italië
Locatie Grimaldi (Ventimiglia)
Coördinaten 43° 47′ NB, 7° 32′ OL
Dichtstbijzijnde plaats Ventimiglia
Informatie
Periode middenpaleolithicum, laatpaleolithicum

De Balzi Rossi (letterlijk: Rode rotsen) is een rotsformatie met grotten, ook bekend als de grotten van Grimaldi. De rotsformatie ligt aan de Ligurische kust ten westen van de Italiaanse stad Ventimiglia, vlak bij de Franse grens.

Er zijn een vijftiental grotten en holen die ruim boven zeeniveau gelegen zijn en waarin belangwekkende prehistorische overblijfselen zijn gevonden. De holen bevinden zich in een rotswand van ongeveer 100 meter hoogte, bestaande uit dolomiet. De roodachtige kleur komt tot stand door ijzerhoudende mineralen.

De archeologische vondsten betreffen een twintigtal graven van vroege moderne mensen, waaronder de zogenoemde Grimaldi-mensen, ontdekt van 1872-1901. Er zijn diverse objecten gevonden, waaronder een beeldje (Venus van de Balzi Rossi) en daarnaast een rotstekening die een paard voorstelt. Ook werden dierlijke overblijfselen uit diverse tijdvakken aangetroffen.

In 1898 werd een klein archeologisch museum ingericht door sir Thomas Hanbury. Hier werden een aantal in de grotten gevonden voorwerpen tentoongesteld en werd ook informatie over de site gegeven. In 1994 werd het museum gerenoveerd en nog uitgebreid. Het publiek kan het museum bezoeken en verkrijgt daarmee ook toegang tot een aantal van de holen.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Balzi Rossi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.