Bamboeratten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bamboeratten
Fossiel voorkomen: Mioceen tot heden
Kleine bamboerat (Cannomys badius)
Kleine bamboerat (Cannomys badius)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Rodentia (Knaagdieren)
Familie:Spalacidae (Blindmuizen, bamboeratten en verwanten)
Onderfamilie
Rhizomyinae
Winge, 1887
Afbeeldingen Bamboeratten op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bamboeratten op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

De bamboeratten of Aziatische wortelratten (Rhizomyinae) zijn een onderfamilie van ondergronds levende knaagdieren uit de familie Spalacidae. Soms worden ze samen met de molratten of Afrikaanse wortelratten (Tachyoryctinae) in een gezamenlijke onderfamilie geplaatst, de wortelratten, die soms als een aparte familie wordt gezien, de Rhizomyidae.

Het zijn vrij grote, stevige knaagdieren met een korte staart en ledematen, een grote, brede kop met een dikke nek, kleine ogen en grote uitstekende voortanden. Ze zijn kleiner dan de molratten.

Bamboeratten leven in Zuidoost-Azië, van Centraal-China tot Noord-India, Bangladesh, Vietnam, Maleisië en Sumatra, tot op 4000 meter hoogte, in bossen en struikgebieden. Ze bewonen lange, zelfgegraven ondergrondse gangenstelsels. 's Nachts wagen ze zich ook buiten hun holen. Het meeste voedsel vinden ze ondergronds: de wortels van bamboe en andere planten. Ook scheuten, die ze bovengronds vinden, worden gegeten.

Tegenwoordig zijn er vier soorten in twee geslachten, Cannomys en Rhizomys. De oudste fossiele bamboeratten stammen uit het Mioceen. Vroege fossiele soorten laten geen aanpassingen zien aan een ondergrondse levenswijze. 8,5 miljoen jaar geleden verschenen de eerste gespecialiseerde aanpassingen aan een ondergronds leven in bamboeratten.