Bamischijf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bamiblok
Bamiblok

Een bamischijf is een rondvormige snack die bestaat uit bami met doorhaalvloeistof en een paneerlaag eromheen. De schijf is vooral in Nederland en België bekend. Een met de bamischijf vergelijkbare snack is de nasischijf, waarbij in plaats van bami nasi als hoofdingrediënt gebruikt wordt. Bij veel snackbars is de bamischijf ook in vierkante vorm verkrijgbaar onder de naam bamiblok. In enkele gevallen is hij ook anders van smaak, in meer of mindere mate pittig.

Markt[bewerken | brontekst bewerken]

Een bamischijf staat vaak op de menulijst van snackbars en wordt ook veel 'uit de muur' gehaald.

De markt van bamischijven is vooral een private label markt. Hoewel ook merkfabrikanten als Mora bamischijven in het assortiment voeren is het marktaandeel van merk-bamischijven in de horeca vanaf midden jaren negentig fors gedaald. Een van de oorzaken hiervoor is dat de productie van bamischijven zeer eenvoudig is en weinig investeringen vergt.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

Bami wordt gekookt en met kruiden op smaak gebracht. Daarna wordt deze bamimassa in 'worsten' van circa 7 centimeter gevormd totdat de gewenste vorm verkregen is. De worsten worden uiteindelijk in plakken gesneden en gepaneerd. Hierna worden de bamischijven voor de eerste keer kort gefrituurd en vervolgens ingevroren.

Variaties[bewerken | brontekst bewerken]

Variaties op de bamischijf zijn de bamibal en de bamihap.