Bandar-log

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mowgli wordt tot leider van de Bandar-log benoemd. Schilderij van John Charles Dollman (1903).

De Bandar-log of Bandartroep is een fictieve troep apen. De groep slankapen komt voor in het Jungleboek van Rudyard Kipling. In het Hindi betekent Bandar 'aap' en log 'mensen'.

Verhaal[bewerken]

Mowgli heeft al heel wat dieren ontmoet tijdens zijn verblijf in de jungle. Zijn aandacht gaat meermaals uit naar de apen. Baloe en Bagheera waarschuwen hem dan steeds over hen en het feit dat zij speels zijn aangezien ze geen leider hebben. Een van die apengroepen is de Bandar-log. De apen hebben opgemerkt dat Mowgli allerlei werktuigen kan maken. De Bandar-log wil dit ook aanleren en daarom ontvoert zij hem. Aangezien de apen zich niet kunnen concentreren en hun aandacht steeds wordt afgeleid, krijgen ze nooit onder de knie wat Mowgli hen wil aanleren. Chil waarschuwt Baloe, Bagheera en Kaa die Mowgli bevrijden.

Disney[bewerken]

in de animatiefilm Jungle Boek uit 1967 wordt door Disney het personage Koning Louie gecreëerd; laatstgenoemde wordt wel voorgesteld als de leider van Bandar-log. Bovendien is hij een orang-oetan, wat een niet in India voorkomend geslacht is.

In 2016 bracht Disney de live-action avonturenfilm The Jungle Book uit. Ook hier is King Louie[1] de leider van Bandar-log. Hij is van de (uitgestorven) apensoort gigantopithecus dewelke wel in India zou hebben geleefd.

In beide Disney-adaptaties wordt Mowgli door de apengroep ontvoert omdat ze specifiek vuur willen leren maken.

Scouting[bewerken]

Bandar-log is een naam die door sommige welpenleiders gedragen wordt. Hij staat voor speelsheid.