Bang & Olufsen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bang & Olufsen
Bang & Olufsen
Oprichting 1925
Oprichter(s) Peter Bang en Svend Olufsen
Sleutelfiguren Ole Andersen (voorzitter)
Tue Mantoni (president en CEO)
Hoofdkantoor Vlag van Denemarken Denemarken
Werknemers 1169 (in fte, einde boekjaar 2016/17)
Sector elektronica
Omzet/jr DKK 2.356 miljoen (2014/15)[1]
Winst/jr DKK -607 miljoen (2014/15)[1]
Portaal  Portaalicoon   Economie

Bang & Olufsen (B&O) is een Deens beursgenoteerd bedrijf, opgericht in 1925 in Struer door Peter Bang en Svend Olufsen, dat high-end audioproducten, videoproducten en telefoons voor de consumentenmarkt ontwerpt en produceert.

Producten van Bang & Olufsen staan voor modern industrieel ontwerp, zowel wat betreft uiterlijk als wat betreft werking. Aluminium is een van de meest gebruikte materialen.

B&O-producten worden tegen vaste prijzen verkocht in geautoriseerde B&O-winkels. Die bedrijven, allemaal eigen ondernemers (dus geen franchisenemers), worden door Bang & Olufsen gehouden aan een aansprekende presentatie van de door hun gevoerde producten. Apparaten van andere producenten zijn in exclusieve B&O-winkels (B1-shops) niet te koop. Dit in tegenstelling tot de zogenaamde shop-in-shop bedrijven. Hier worden ook apparaten van andere merken verkocht. Per 31 mei 2015 had het 525 winkels, waarvan circa 60% in Europa.[1]

Sinds enige jaren werkt Bang & Olufsen samen met Audi voor een optioneel luidsprekersysteem (Bang & Olufsen Sound System: voor de A3, A4, A5/S5, Q5 en R8 en het Advanced Sound System: voor de A6, A7/S7, A8/S8 en Q7). Ook zijn er Bang & Olufsensystemen verkrijgbaar voor Aston Martin (alle courante modellen), BMW (5-serie, 6-serie en 7-serie) en Mercedes AMG (SLS en S-Klasse).

In maart 2016 maakte het bedrijf bekend te stoppen met het zelf produceren van tv-toestellen en wil zich alleen bezighouden met design.[2] Het maakt zelf te weinig toestellen om dit winstgevend te kunnen doen en de productie is uitbesteed aan het Zuid-Koreaanse LG Electronics.[2] Vanwege financiële problemen, het lijdt al sinds boekjaar 2012/13 verliezen, zoekt het bedrijf investeerders of een kandidaat die het hele bedrijf wil overnemen. Het Chinese bedrijf Sparkl Roll Group, die al B&O producten distribueert op de Chinese markt, heeft interesse getoond.[2] Sparkl Roll had al een aandelenbelang van 5,6% in B&O per 31 mei 2015.[1]

Het bedrijf heeft een notering op de Beurs van Kopenhagen en een gebroken boekjaar dat loopt van 31 mei tot 1 juni.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]