Banjo-Kazooie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Banjo-Kazooie
Banjo Kazooie logo.png
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwerper Gregg Mayles (regisseur)
Grant Kirkhope (componist)
Ontwikkelaar Rare
Uitgever Nintendo
Datum van uitgave Nintendo 64
Vlag van de Verenigde Staten 31 mei 1998
Vlag van Europa 17 juli 1998
Vlag van Japan 6 december 1998
Xbox Live Arcade
26 november 2008
Genre Platformspel, Actie/Avontuur
Spelmodus Singleplayer
Leeftijdsklasse ACB: G[1]
ESRB: E[2]
PEGI: 3+
USK: 0
Platform Nintendo 64
Xbox 360
Media 128 megabit cartridge
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Banjo-Kazooie is een 3D platform/avontuur-videospel voor de Nintendo 64. Het is ontwikkeld door Rare en uitgebracht door Nintendo in 1998. De hoofdrollen zijn gegeven aan een beer genaamd Banjo en een vogel genaamd Kazooie die de opdracht hebben om Banjo's zus, Tooty, te redden. Zij is ontvoerd door de heks Gruntilda. Tijdens hun reis krijgen Banjo & Kazooie hulp van Mumbo Jumbo (een sjamaan), Bottles (een mol) en nog vele andere figuren die een kleinere bijdrage hebben.

Toen het videospel nog in ontwikkeling was, had het de naam Dream en was totaal anders in opzet. De hoofdrol was een jongen met de naam Edison en hij moest vechten tegen piraten, Banjo zelf was maar een bijfiguur. Het spel was ook van origine bedoeld voor de Super NES. Banjo-Kazooie werd ook wel beschouwd als de Donkey Kong Country (uit SNES periode) voor de Nintendo 64, wat verwijst naar de vooruitgang van de graphics. Banjo-Kazooie (samen met zijn sequel, Banjo-Tooie) werd een van de meest populaire spellen voor de Nintendo 64.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Het verhaal begint op een dag op Spiral Mountain, het gebied wordt bewoond door Banjo, Kazooie en aantal andere figuren, inclusief grote springende wortels en andere groenten. Op die ochtend, terwijl de zon schijnt en de fauna schittert, ligt Banjo te snurken in zijn bed terwijl Tooty op Banjo wacht om met haar "op avontuur te gaan".

Ondertussen zit Gruntilda in haar ketel haar eigen schoonheid te adoreren: ook al is ze het lelijkste wezen van iedereen, ze blijft overtuigd dat ze de mooiste van het land is. Als ze vraagt aan haar magische ketel, Dingpot, wie werkelijk de mooiste is van iedereen, zelfverzekerd dat ze haar eigen naam zal horen, antwoordt Dingpot dat het in feite niet zij is, maar Tooty. Gruntilda is woedend door dit en vertrekt naar Banjo's huis om haar te ontvoeren en haar schoonheid te stelen.

Ondertussen, terug in Banjo's huis, is Tooty nog steeds aan het praten met Bottles de mol waarna Gruntilda haar ontvoert. Banjo slaapt door het hele gebeuren heen (ook al zit Kazooie continu te schreeuwen naar Banjo om op te gaan staan) en loopt pas uit het huis als Tooty net ontvoerd is door Gruntilda. Na het horen van wat er gebeurd is door Bottles, gaan Banjo en zijn vriend Kazooie hun reis beginnen naar Spiral Mountain en in Grunty's verblijfplaats om Tooty te redden.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

"Banjo Kazooie" nam enkele belangrijke gameplay punten van Nintendo's doorslaggevende spel "Super Mario 64". Bijvoorbeeld, de speler moet onwillekeurig de niet-lineaire 3D-werelden onderzoeken en tekens verzamelen in de vorm van "puzzelstukjes" (vergelijkbaar met sterren in Super Mario 64) om nieuwe werelden open te maken. Terwijl er sommigen zeggen dat "Banjo-Kazooie" een evolutie is van "Super Mario 64", hebben anderen Rare bekritiseerd voor het niet bedenken van totaal andere gameplay. Hoe dan ook, het spel introduceerde een aantal nieuwe mogelijkheden, zoals de mogelijkheid voor Banjo en Kazooie met de hulp van Mumbo Jumbo's magische krachten om te transformeren in andere schepsel zoals een termiet, krokodil, walrus, pompoen en een bij, de mogelijkheid om nieuwe bewegingen te leren (wordt geleerd door Bottles) en muziek dat dynamisch veranderd wordt van stijl om de omgeving en de gevaren voor de hoofdrolspelers te laten merken.

Net als in "Super Mario 64" moet de speler verder in het spel komen door tekens te vinden. Er zijn drie soorten tekens die de speler kunnen helpen bij zijn of haar vorderingen door het spel, genaamd Jigsaw Pieces, Musical Notes, en Mumbo's Tokens. De eerste, "Jigsaw Pieces", openen deuren naar nieuwe werelden door er genoeg van te verzamelen om een volledige specifieke "puzzel" te krijgen. Er zijn tien "jiggies" (zoals ze soms worden genoemd) in elke wereld. De tweede, "Musical Notes", opent magische Note Doors dat Banjo en Kazooie toestaan om hun verder te bevorderen naar Gruntilda's verblijfplaats. Er zijn 100 noten in elke wereld, en in totaal 900 in het hele spel. De derde, "Mumbo's Tokens", garandeert de speler magische transformaties in Mumbo's hut wanneer een aantal er van verzameld heeft. In elke hut dat de speler bezoekt kan hij veranderen in de volgende transformaties: termiet, krokodil, walrus, pompoen of bij.

Naast deze belangrijke tekens, moeten spelers ook voorwerpen verzamelen die worden gebruikt om bepaalde bewegingen te doen. Bottles de mol moet Banjo en Kazooie eerst de beweging leren voordat het voorwerp kan worden gebruikt. De voorwerpen zijn: eieren, rode veren en gouden veren, die kunnen worden bewaard in de hoeveelheden tot 100, 50 en 10, respectievelijk. Eieren kunnen worden gevuurd als projectielen of kunnen worden gelanceerd vanuit Kazooie, die langzaam stuitert totdat het de vijand heeft geraakt, of hij breekt vanzelf, rode veren zijn om te vliegen en om uit de lucht aan te vallen, en gouden veren is de meest krachtige aanval, "Wonderwing", die Kazooies vleugels gebruikt om haar en Banjo onzichtbaar te maken en om de meeste vijanden te vermoorden, of op zijn minst om de beer en de vogel te beschermen. Verder zijn er ook tijdelijke voorwerpen te vinden die zijn gespecialiseerd zoals voor oplossen van puzzels, genaamd "Wading Boots", waarmee over bepaalde grond kan lopen en "Running Shoes", waarmee je sneller kan lopen, die vaak gebruikt worden bij een race of puzzel die je binnen een bepaalde tijd moet oplossen. Ten slotte zijn er powerups, zoals "Extra Lives", die lijken op gouden standbeelden van Banjo en die garanderen een extra leven voor elke, en een "Honeycomb Energy", die de speler gezondheid van de speler verhogen en gevonden kunnen worden in elke level. Er zijn ook holle honingraten te vinden die moeten worden verzameld om de totale gezondheid van de speler te verhogen.

Een toevoeging aan de gameplay is dat de figuren gelimiteerde net-alsof-ze-praten geluiden maken. De stemmen zijn niet echt gesproken, maar praten op het tempo net als de tekst in beeld wordt afgespeeld. De artistieke keuze was waarschijnlijk gemaakt vanwege het geheugen limiet op de Nintendo 64 cartridges; alhoewel dit sfeer en iets unieks toevoegde aan het spel.

Naast de technische aspecten, maakten Banjo-Kazooies rijke figuren het spel tot leven. Gruntilda de heks praat altijd in rijmpjes, zoals "It really does sound quite absurd, adventure of a bear and bird!" Kazooie is altijd geïrriteerd op Bottles de mol, en andere figuren. Een opmerking is dat bijna alle objecten, inclusief ingepakte cadeaus, mijnen, en groenten, ogen hebben.

Hoofdpersonen[bewerken | brontekst bewerken]

 • Banjo - Een lieve, soms wat verwarde beer. De held van dit videospel.
 • Kazooie - Een chagrijnige vogel die geen blad voor de mond heeft. Banjo's partner tijdens de meeste acties in het spel.
 • Mumbo Jumbo - Een sjamaan die het duo helpt met het transformeren in verschillende figuren.
 • Bottles - Een verlegen, bijna-blinde mol die Banjo tijdens het spel informeert.
 • Gruntilda Winkybunion - Een rijmende heks die een enorme rancune heeft tegen Banjo en Kazooie.
 • Klungo - Gruntilda's oerdomme hulpje
 • Tooty - Banjo's ietwat naïeve zusje

Werelden[bewerken | brontekst bewerken]

Spiral Mountain Banjo's Thuis[bewerken | brontekst bewerken]

In de Banjo en Kazooie reeks is Spiral Mountain de meest herkenbare wereld. Het is het thuis van vele figuren, inclusief Banjo en Kazooie. Banjo's huis ligt op een verlaten plek in Spiral Mountain.

Gruntilda's Lair[bewerken | brontekst bewerken]

Dit is het gebied waar de meeste tijd van het aan wordt besteed. Brentilda, Grunty's hulpjes en Dingpots waarmee de speler zich in kan laten teleporteren kunnen hier worden gevonden. De verblijfplaats van Gruntilda heeft 8 gekleurde ketels. Na het openen van alle ketels, kunnen Banjo en Kazooie springen naar de top van de verblijfplaats van Gruntilda. In de verblijfplaats vindt het laatste beslissende gevecht tegen Gruntilda plaats.

Andere werelden[bewerken | brontekst bewerken]

 • Mumbo's Mountain: Een kleine, jungle lijkende wereld waar training het grootste doel is. Het is het thuis van Conga de gorilla, termieten, en Mumbo.
 • Treasure Trove Cove - Een eiland met een vuurtoren, een gestrand schip, en een bijna-onverwoestbare haai, Snacker. Die, als de speler in het water beland dat het eiland omsingeld, Banjo zal proberen op te eten.
 • Clanker's Cavern: Een wereld van overstroomde grotten en verwijderbare buizen. Deze wereld is tevens het thuis van Clanker, een grote, mechanische vis.
 • Bubblegloop Swamp: Een moeras met piranha-water dat gevaarlijk is voor Banjo en Kazooie.
 • Freezeezy Peak: Een besneeuwde, bergachtige wereld met een grote sneeuwpop in het midden. Het houdt de Ice Key.
 • Gobi's Valley: Een Egyptische zandwereld met de kameel, Gobi.
 • Mad Monster Mansion: Een horror gebaseerde wereld met schrikachtige thema's zoals een spookhuis, spoken, en grafstenen, en een toilet genaamd Loggo.
 • Rusty Bucket Bay: Een wereld rond een groot schip in het water en warenhuizen omsingelen de poort.
 • Click Clock Wood: Rond een grote boom in een bos, vier verschillende deuren laten Banjo en Kazooie toe om de wereld met vier seizoenen te betreden.

Niet afgemaakte werelden[bewerken | brontekst bewerken]

Er waren eigenlijk 16 werelden: maar die werden niet afgemaakt vanwege de tijdsduur van het spel. Dat zijn:

 • Fungus Forest (een afbeelding kan worden gezien in Banjo's huis naast het bed). Het werd wel gebruikt in "Donkey Kong 64".
 • Hammerhead Beach (dit level zou de oorspronkelijke titel zijn voor Treasure Trove Cove).
 • Mount Fire Eyes (dit zou oorspronkelijk de ingang zijn van Gruntilda's Lair en zou een lava kamer in Gruntilda's Lair zijn). Dit level was bijna klaar totdat er werd besloten om het annuleren om het spel wat sneller te laten verlopen. Het werd later de lava kant van Hailfire Peaks in "Banjo-Tooie". Gobi vertelt er wat indirect over als je op hem jaagt in de Click Clock Wood wanneer de massieven bloem volledig is gegroeid.

Xbox Live Arcade-versie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 12 december 2008 werd Banjo-Kazooie ook uitgegeven via de Xbox Live Marketplace (voor 1200 Microsoft points). Dit spel draait o.a. op een veel hogere resolutie (zelfs op 720p en 1080i) en het geluid is in Dolby Digital 5.1. Een ander belangrijk verschil is dat het spel constant blijft onthouden hoeveel muzieknoten de speler heeft gevonden, ook als deze een wereld verlaat, in tegenstelling tot de N64-versie. Ook zijn (bijna) alle connecties met Nintendo verwijderd uit het spel, zoals het Nintendo-logo op Mumbo's xylofoon wat in het introfilmpje is veranderd in het Microsoft Game Studios-logo. Het spel kon gratis gedownload worden als men Banjo-Kazooie: Nuts & Bolts van tevoren reserveerde, en als extra voordeel was de mogelijkheid het spel een maand eerder te downloaden op 12 november 2008. Aanvankelijk zaten er nogal wat bugs in het spel (bijvoorbeeld de 1080i-stand draaide niet goed), wat later wel weer werd opgelost met een update. Een andere extra was dat er een connectie was tussen dit spel en Nuts & Bolts. Zo kan de speler bijvoorbeeld extra voorwerpen vinden in Nuts & Bolts als hij de geheime Stop'n'Swop eieren vindt in Banjo-Kazooie. Ook zijn standaard alle geheime ingangen die leiden naar de Stop'n'Swop eieren geopend als je Nuts & Bolts bezit.

Het spel is geporteerd naar de Xbox 360 door het bedrijf 4J Studios en zij hebben dit ook gedaan met het spel Banjo-Tooie (werd uitgegeven op Xbox Live op 29 april 2009). De oorspronkelijke connectie (het zogenaamde Stop'n'Swop) tussen Banjo-Kazooie en Banjo-Tooie heeft 4j Studios hersteld in Xbox Live Arcade-versies van deze spellen zoals dat toentertijd (ongeveer) de bedoeling was. Dit werd in de Nintendo 64-periode niet voortgezet omdat het niet haalbaar was met de toenmalige aanpassingen aan bepaalde versies van de Nintendo 64.

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Interactive Achievement Awards van 1999, won Banjo-Kazooie in de categorieën "Console Action/Adventure" en "Art Direction", en was genomineerd voor "Console Adventure Game of the Year" en "Game of the Year."

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordeeld door Platform Datum Score
Electric Playground Nintendo 64 1998 95%
Power Unlimited Nintendo 64 september 1998 91%
Game Revolution Nintendo 64 1 juli 1998 91%
Meristation Nintendo 64 15 juni 1998 90%
Thunderbolt Games Xbox 360 19 juni 2009 90%
Jeuxvideo.com Xbox 360 5 mei 2009 90%
Joystick (Frans) Nintendo 64 september 1998 88%
Gamer 2.0 Xbox 360 19 november 2008 83%
TeamXbox Xbox 360 4 december 2008 83%
Cincinnati Enquirer Nintendo 64 1996 80%

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

 • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]