Bank of England

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Bank of England
Het bankgebouw van de Bank of England aan de Threadneedle Street in Londen
Het bankgebouw van de Bank of England aan de Threadneedle Street in Londen
Oprichting 1694
Sleutelfiguren Mark Carney
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Hoofdkantoor Londen
Sector Centrale bank
Website http://www.bankofengland.co.uk
Portaal  Portaalicoon   Economie
Bank of England, afbeelding uit het Nordisk familjebok
Bank of England, Leeds.

De Bank of England is de centrale bank van het Verenigd Koninkrijk. De bank is gelegen aan Threadneedle Street bij het station Bank van de Londense metro. In de wandeling staat ze ook wel bekend als The old lady of Threadneedle Street. De Bank of England is lid van het Europees Stelsel van Centrale Banken.

Geschiedenis[bewerken]

De Bank of England werd gesticht in 1694 als de bankier van de Britse regering onder het toenmalige koningschap van Willem III, koning van Engeland en stadhouder van Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Overijssel. De hoogste functionaris van de instelling is de Governor. De eerste governor was de uit een Waalse emigrantenfamilie afkomstige John Houblon.[1] Sinds 2003 wordt deze positie bekleed door de econoom Mervyn King.

Tijdens de 17e-eeuwse oorlogen tussen Holland en Engeland raakten de Engelsen zo onder de indruk van de werkbare vormen die de Hollanders hanteerden, dat ze deze van A tot Z zijn gaan kopiëren. Zo werd het land in 1653 ook (tijdelijk) een republiek en pakte het in 1666 het systeem van vrije munt slaan op. Door de onvoldoende aanvoer van goud en zilver om munten te slaan en de onvoldoende binnenkomende belastinggelden, werden er nieuwe wegen gezocht voor het invullen van het geldsysteem.

In 1688 werd Willem III de troon van Engeland beloofd als hij de heersende bankiers het recht gaf om geld uit te geven. Zijn twijfel hierover werd weggenomen doordat hij tegen 8 % rente zoveel mocht lenen als hij wilde en de bankbiljetten het opschrift kregen "The Bank of England - redeemable (inwisselbaar tegen) in Gold or Silvercoins". Zodoende werd in 1694 de Bank of England (BoE) gesticht, die op haar beurt weer een voorbeeld werd voor de banken op het continent. Het brein hierachter was William Patterson, een vooraanstaand bankier. Hij stemde ermee in de koning te voorzien van goud uit zijn eigen bankreserve en papiergeld, om zodoende de enige bankier te worden van de Engelse schatkist. Zodoende werd de Bank of England een privé-onderneming.

Een opmerkelijke bepaling in het oprichtingsstatuut was "The Bank hath benefit on the interest on all monies which it creates out of nothing". Mede hierdoor kon de regering haar activiteiten financieren door op deze wijze geld te lenen, in plaats van het uitoefenen van haar recht om het zelf uit te geven. En zo werd het fenomeen staatsschuld geïnstitutionaliseerd.

Bankbiljetten[bewerken]

De Bank of England is niet de enige bank in het Verenigd Koninkrijk die bankbiljetten uitgeeft. In Schotland en Noord-Ierland mogen ook private banken bankbiljetten uitgeven. Hoewel er aan de betrouwbaarheid van deze banken niet getwijfeld wordt, worden Schotse en Noord-Ierse bankbiljetten in Engeland niet altijd even gemakkelijk als betaling geaccepteerd.

Externe link[bewerken]

  1. Houblon £50 note to be withdrawn, The Guardian, 16 januari 2014