Banon (kaas)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Banon AOC)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Banon
Banon
Herkomst Alpes-de-Haute-Provence, Hautes-Alpes, Drôme en Vaucluse
Vetgehalte 45%
Vorm cilindrisch, diameter 6-7 cm
Diameter 6-7 cm
Hoogte 2,5-3 cm
Gewicht 90-120 g
Rijpingstijd minimaal 2 weken
Type zachte kaas
Oorsprong rauwe geitenmelk
Benaming AOC sinds 2003, AOP sinds 2007
Portaal  Portaalicoon   Eten en drinken

De Banon is een zacht Frans bergkaasje met een onbewerkte korst van natuurlijke schimmel, gemaakt van rauwe geitenmelk. De naam van de kaas is afgeleid van een dorpje Banon in het departement Alpes-de-Haute-Provence. Dit is gelegen in de Alpen, tussen Montagne de Lure en Mont Ventoux. De Banon is een van de ca. Franse kazen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB, in het Frans AOP geheten).

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De Banon werd reeds door de Romeinen geproduceerd. In de middeleeuwen werd ze sinds 1270 op markten verkocht. Het verpakken in kastanjebladeren is ontstaan om de kaasjes te kunnen bewaren voor de winter, en te kunnen voorzien in de consumptie van eiwitten. De geiten stonden in de winter droog.

Van Jules Verne is bekend dat hij er dol op zou zijn geweest. Tot in het eind van de twintigste eeuw werd Banon ook van koemelk gemaakt.

Productie[bewerken | brontekst bewerken]

De wrongel wordt na een affinage van twee weken in eau de vie gedoopt en vervolgens in kastanjebladeren gewikkeld. Tijdens het rijpen ontstaan onder en op de bladeren blauwe en grijze schimmels die bijdragen aan de smaak. Groene bladeren impliceren een verse kaas, gedroogde bladeren een gerijpte kaas. De kaas wordt omwikkeld met raffia. De Banon kan nog op diverse manieren behandeld worden, bijvoorbeeld met kruidnagel, met tijm, met rozemarijn, met laurier of met peper.

De rijping van de kaas vindt plaats in de open lucht, in de schaduw aan de noordkant van een huis.

De kaas wordt maar in een kleine hoeveelheid gemaakt, slechts een beperkt aantal producenten kan de kaas leveren.

Keurmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Lasagnes de Banon

In 2003 kreeg de Banon het AOC-keurmerk.[1] Er worden strenge eisen gesteld aan de Banon met AOC. Het keurmerk geldt voor totaal 179 gemeenten, 111 in de Alpes-de-Haute-Provence, 33 in de Hautes-Alpes, 21 in de Drôme en 14 in Vaucluse. De geiten moeten minimaal 210 dagen per jaar grazen in de heuvels van dit gebied.

Banon is sinds juni 2007 een beschermde oorsprongsbenaming in de Europese Unie[2].

Specialiteit fromage fort du Mont Ventoux[bewerken | brontekst bewerken]

Een jonge Banon, zonder bladeren, in een aardewerk pot, bestrooid met flink wat zout en peper, overgoten met azijn of lokale eau de vie. Onder af en toe keren laten fermenteren in een koele kelder. Hoe langer het kaasje staat hoe sterker de smaak.


Zie de categorie Banon (kaas) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.