Baosteel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shanghai Baosteel Group Corporation
Het hoofdkantoor in Shanghai.
Het hoofdkantoor in Shanghai.
Oprichting december 1977
Sleutelfiguren Xu Lejiang (CEO)
Xie Qihua (voorzitster)
Hoofdkantoor Shanghai Vlag van China China
Werknemers Gedaald 91.308 (2007)[1]
Producten Staal
Technologie
Steenkool
Financiële diensten
Industrie Staal
Omzet Gestegen €15,3 miljard (2007)[1]
Winst Gestegen €1,1 miljard (2007)[1]
Marktkapitalisatie ca. € 24 miljard (2007)[2]
Website www.baosteel.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Baosteel (Chinees: 上海宝钢集团公司, Shànghǎi Bǎogāng Jítuán Gōngsī) is het grootste Chinese staalbedrijf. In 2006 was het tevens de op vier na grootste staalproducent ter wereld met een productie van 22,5 miljoen ton. Het staatsbedrijf dat algemeen bekendstaat als Baosteel is gevestigd in de stad Shanghai, telt meer dan 90.000 werknemers en stond in 2007 volgens de Fortune Global 500 op de 307e plaats van grootste bedrijven ter wereld.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De voorloper van de Shanghai Baosteel Group was Baoshan Iron and Steel. Na het mislukken van de Grote Sprong Voorwaarts begon de Chinese overheid in de jaren 1970 economische hervormingen door te voeren. In Shanghai werd met Japanse ondersteuning een grote moderne geïntegreerde staalfabriek gebouwd.

Het bedrijf profiteerde van de sterk groeiende Chinese economie dat voor een sterke vraag naar staal zorgde. Anderzijds zorgde liberalisering voor meer concurrentie, zowel vanuit het binnen- als het buitenland. Daarom begon Baosteel ook uit te voeren wat vooral in Zuid-Korea aansloeg.

Op 17 november 1998 nam Baosteel de Shanghai Metallurgical Holding Group en de Shanghai Meishan Group over. Samen vormden ze de Shanghai Baosteel Group. De nieuwe groep was de grootste staalproducent van China.

In 2001 ging Baosteel een alliantie aan met de Shougang groep en de Wuhan Iron & Steel groep. Ook ging men een samenwerking aan met het Duitse ThyssenKrupp. Baosteel had eind 2007 ook plannen om het Britse mijnbouwbedrijf Rio Tinto Group over te nemen voor €135 miljard[2], maar dit leidde tot niets. Baosteel heeft tevens een overeenkomst met mijnbouwbedrijf BHP Billiton om gedurende tien jaar 94 miljoen ton ijzererts geleverd te krijgen aan een jaarlijks af te spreken prijs[3].

Medio 2016 werd bekend dat Baosteel en Wuhan Iron & Steel willen fuseren.[4] Als het doorgaat worden de tweede en zesde Chinese staalfabrikant, gemeten naar productie, samen de grootste staalproducent van het land en na marktleider ArcelorMittal nummer twee wereldwijd.[4] De combinatie heeft een beurswaarde van US$ 16,3 miljard en een capaciteit van 70 miljoen ton staal per jaar.[4] China kampt met een enorme overproductie van staal en een fusie past in de overheidsplannen om daar iets tegen te doen.[4]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]