Barbara Gordon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbara Gordon
Cosplayer - Barbara Gordon als Batgirl, 2012.
Achtergrond
Uitgever(s) DC Comics
Eerste verschijning Detective Comics #359
(januari 1967)
Bedenker(s) Gardner Fox
Carmine Infantino
Gespeeld door Yvonne Craig, Dina Meyer, Melinda McGraw, Alicia Silverstone, Hannah Gunn, Dayna Del Val, Lenna Karacostas, Tess Cinpinski, Katalena Mermelstein
Stemacteur(s) Jane Webb, Melendy Britt, Melissa Gilbert, Mary Kay Bergman, Stockard Channing, Angie Harmon, Tara Strong, Danielle Judovits, Ashley Dominique, Mae Whitman, Alyson Stoner, Kimberly Brooks, Kari Wahlgren, Rosario Dawson, Briana Cucco
Persoonlijke informatie
Alter ego('s) Barbara Gordon
Bekende aliassen Batgirl, Oracle
Thuiswereld Gotham City
Familie James Gordon (vader)
Lid (geweest) van Birds of Prey
Batman Family
Seven Soldiers of Victory
Suicide Squad
Justice League
Superkrachten Ervaren vechter. Zeer intelligent. Meesterlijke hacker en detective. Heeft een fotografisch geheugen.

Barbara "Babs" Gordon is een personage uit de strips van DC Comics, en dan met name de Batman-strips. Ze werd bedacht door Gardner Fox en Carmine Infantino. Van 1966 t/m 1988 was zij Batgirl. Tegenwoordig staat ze bekend als “Oracle”.

Barbara Gordons versie van Batgirl is een van DC Comics’ meest herkenbare superheldinnen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Barbara Gordon maakte haar debuut in “Detective Comics” #359 als de dochter van Commissaris James Gordon. Onderweg naar een gekostumeerd bal, waarvoor zij een eigen batman kostuum had gemaakt, stopte ze een poging tot ontvoering van Bruce Wayne. Dit trok Batmans aandacht en leidde tot Barbara’s carrière als Batgirl.

Nadien werd Barbara’s personage sterk uitgediept en kreeg ze zelfs haar eigen stripserie. In het verhaal "Batgirl's Last Case." leek ze haar carrière als Batgirl op te geven om naar Washington te gaan, maar in “Superman” #268 dook ze weer op als Batgirl. Ditmaal samenwerkend met Superman.

Eind jaren 80 besloot DC om de Barbara versie van Batgirl met pensioen te laten gaan. In het verhaal “The Killing Joke”, een graphic novel van Alan Moore en Brian Boland, werd Barbara neergeschoten door The Joker. De kogel raakte haar in de ruggengraat, waardoor ze verlamd raakte.

Haar verlamming stortte Barbara tijdelijk in een grote depressie, totdat ze zich realiseerde dat ze met haar computervaardigheden en fotografische geheugen ook mensen kon helpen. Ze nam de naam “Oracle” aan, en werd een informatiebron voor veel misdaadbestrijders.

In haar eerste missie als Oracle hielp ze haar vader bij het oplossen van een zeer lastige moordzaak. Hierna ging ze werken voor de Suicide Squad.

In 2003 paste DC Comics Barbara’s oorsprongsverhaal wat aan. In deze nieuwe continuïteit lieten ze haar de Birds of Prey oprichten, een team van vrouwelijke superhelden.

Krachten en vaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In haar tijd als Batgirl was Barbara zeer ervaren in veel vechtsporten. Tevens trainde ze in acrobatiek.

Als Oracle gebruikt Barbara haar andere talenten: ze is een meesterlijke hacker en detective. Tevens beschikt ze over een fotografisch geheugen waardoor ze nooit een gezicht vergeet. Barbara voorziet veel superhelden van informatie, en kan zelfs streng beveiligde computersystemen zoals die van Lex Luthor hacken.

Hoewel ze onder haar middel verlamd is, werkt haar bovenlichaam nog prima. Derhalve traint Barbara nog altijd in bepaalde vormen van vechtsporten, zoals met de eskrima.

In andere media[bewerken | brontekst bewerken]

Films[bewerken | brontekst bewerken]

  • Barbara Gordon diende als inspiratie voor het personage Barbara Wilson uit de film Batman & Robin.
  • Barbara Gordon verschijnt in LEGO minifiguur-vorm in The Lego Batman Movie. Barbara neemt de taak van commissaris van de politie over van haar vader. Later werkt ze samen met Batman als Batgirl. De stem van Barbara werd ingesproken door Rosario Dawson. De Nederlandse stem van Barbara werd ingesproken door Katja Schuurman.

Televisieseries[bewerken | brontekst bewerken]

  • In 2002 verscheen Barbara Gordon in de serie Birds of Prey. In de serie is ze net als in de strips verlamd en gebruikt ze de codenaam Oracle. In een flashback was te zien dat ze voor haar verlamming Batgirl was.
  • De Barbara Gordon versie van Batgirl deed mee in de animatieserie The Batman.
  • In de live-action televisieserie Gotham verschijnt een 11-jarige Barbara Gordon in de laatste aflevering van de serie nadat in het laatste seizoen bekend werd dat Barbara Kean zwanger was door James Gordon. Barbara Gordon werd gespeeld door Jeté Laurence.

Videospellen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Barbara Gordon verschijnt in Batman: Arkham Origins in het politiebureau waarin ze werkt bij de data-kasten van de polotie. Barbara maakt duidelijk dat ze, in tegenstelling tot haar vader, voor het idee van de supeheld Batman is. In een zij-missie helpt Barbara Batman de wapens van The Penguin te vinden. De stem van Barbara werd ingesproken door Kelsey Lansdowne.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]