Barbara Hannigan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbara Hannigan met Reinbert de Leeuw.

Barbara Hannigan (Waverley, Nova Scotia, 1971) is een Canadese sopraan en dirigente.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Haar eerste muzikale opleiding volgde zij bij muziekleraren in haar geboorteplaats Waverley, waarover Hannigan zelf opmerkte: "Ieder huishouden had een piano, dus kwam ik zo in aanraking met muziek en zingen". Na in Waverley te zijn opgegroeid, verhuisde Hannigan op 17-jarige leeftijd naar Toronto. Zij studeerde er muziek aan de universiteit van Toronto, waar een van haar leraren Mary Morrison was. In 1993 studeerde zij af met een Bachelor of Music-diploma. In 1998 behaalde zij een Master of Music-graad. Ze had ook een jaar les van Meinard Kraak op het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Hannigan is vooral actief op het gebied van de eigentijdse muziek. Zij vertolkte dramatische werken van onder anderen Henri Dutilleux, Pierre Boulez, György Ligeti, Louis Andriessen, Benjamin Britten en Arnold Schönberg. Zij zong de titelrol in Lulu van Alban Berg (in de Munt in Brussel) en zong ook in Writing to Vermeer van Louis Andriessen en Written on Skin van George Benjamin. Ze heeft van ongeveer 80 werken de première verzorgd. Ze was nauw betrokken bij de totstandkoming van Let me tell you van Hans Abrahamsen, dat ze gezongen heeft op vele concertpodia en op cd heeft gezet met Andris Nelsons. Ze treedt ook op als dirigente, onder meer in Mysteries of the Macabre van Ligeti dat ze zowel zingt als dirigeert.

Met het album Crazy Girl Crazy dat in 2017 uitkwam, behaalde ze een Grammy.[1] In 2018 werd de Rolf Schock-prijs aan haar toegekend.

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

In 2015 scheidden Barbara Hannigan en acteur/regisseur Gijs de Lange.[2][3].

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]