Barbet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbet
Hondenras
Barbet
Barbet
Basisinformatie
Andere namen Franse waterhond
Oorsprong Frankrijk
Classificatie FCI: Groep 8 Sectie 3 #105
Zie ook de lijst van FCI-nummers
Eigenschappen
Schofthoogte Reu: 57-66 cm
Teef: 52-62 cm
Gewicht Reu: 17-28 kg
Teef: 14-23 kg
Lijst van hondenrassen

De barbet is een hondenras dat afkomstig is uit Frankrijk.

Het is een jachthond die vooral gebruikt wordt voor het apporteren van geschoten waterwild. Het is vooral een prettige huis/gezinshond en tegenwoordig[(sinds) wanneer?] wordt de barbet ook getraind als geleidehond. Het ras wordt ook wel Franse waterhond genoemd. Het dier heeft krullen over het gehele lichaam en een baard. Aan deze baard heeft het ras de naam barbet te danken. De barbet kent geen rui-perioden. De vacht wordt een paar keer per jaar ingekort met schaar of tondeuse. Het is een oud ras waar waarschijnlijk diverse rassen, waaronder de poedel, uit zijn voortgekomen. Een volwassen reu is 58-65 centimeter hoog, een volwassen teef 53-61 centimeter.

De barbet was door de opkomst van moderne rassen zoals de poedel bijna uitgestorven, maar komt tegenwoordig[(sinds) wanneer?] weer meer voor, ook in Nederland.

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

De barbet heeft een vriendelijk en schrander karakter. De hond is buitenshuis levendig en energiek. In huis gedraagt hij zich, eenmaal volwassen, rustig. Van origine is de barbet gebruikt voor het apport van veerwild en is derhalve geschikt voor Veldproeven en Maps. Voelt u zich meer aangetrokken tot de hondensport 'Agility' dan zal de barbet dit een wekelijks uitje vinden. In het buitenland wordt de barbet ook ingezet als Blindengeleidehond. In Nederland worden ze steeds vaker als 'Contacthond' of 'Aaihond' gebruikt.

Uiterlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Middelgrote hond, Een volwassen reu is 58-65 centimeter hoog, een volwassen teef 53-61 centimeter. Niet-verharende vacht die in strengen valt, al dan niet gekruld. Alle kleuren zijn toegestaan. De meest voorkomende kleuren zijn zwart en bruin, met eventueel een witte aftekening. Blonde en zandkleurige barbetten komen minder vaak voor.

Opvoeding[bewerken | brontekst bewerken]

De barbet is relatief makkelijk op te voeden doordat ze nauw met hun baas willen samenwerken. Ze zijn slim, te vaak een oefening herhalen werkt averechts. Een consequente vriendelijke opvoeding geeft het beste resultaat. Slaafs zijn ze beslist niet en zo nu en dan halen ze een grap uit.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Barbet van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.