Barbie in De Notenkraker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barbie in De Notenkraker
Regie Owen Hurley
Producent Jesyca C. Durchin
Jennifer Twiner McCarron
Scenario Linda Engelsiepen
Hilary Hinkle, Rob Hudnut
Gebaseerd op De Notenkraker en de Muizenkoning en
De Notenkraker
Hoofdrollen Laura Vlasblom
Bart Bosch
Tom Van Landuyt
Jon Van Eerd
Just Meijer
Rolf Koster
Kirsten Fennis
Ingeborg Wieten
Première 2001
Speelduur 76 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Barbie in De Notenkraker (Engels: Barbie in the Nutcracker) is een Amerikaanse digitale animatie- en motioncapturefilm uit 2001, geregisseerd door Owen Hurley. De film is gebaseerd op het verhaal van E. T. A. Hoffmann, De Notenkraker en de Muizenkoning en op het klassiek ballet van Tsjaikovski, De Notenkraker. Barbie vertolkt hierin de rol van Clara. Barbie in De Notenkraker was de eerste film over Barbie sinds 1987 en de eerste in een serie van digitaal geanimeerde Barbiefilms. De film werd opgevolgd door Barbie als Rapunzel.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Barbie speelt in haar allereerste film een meisje genaamd Clara. Samen met haar jongere broertje Tommy woont ze bij hun grootvader Drosselmeyer. Op kerstavond komt hun tante Elisabeth en geeft hun beide cadeaus. Tommy krijgt een soldaat en Clara een Notenkraker. Tante Elisabeth vertelt Clara dat hij er misschien niet uitziet als een prins maar vanbinnen er wel een is. Dan probeert Tommy de Notenkraker van Clara af te pakken en breekt zijn arm.

Wanneer ze in slaap gevallen is op de bank, wordt ze midden in de nacht wakker en ziet ze haar Notenkraker levend en vechtend met een aantal muizen. Ze besluit haar Notenkraker te helpen, wat verkeerd uitpakt. Ze wordt zelf ook betoverd door de Muizenkoning, in de lengte van een pop. De Notenkraker vertelt Clara dat hij op zoek is naar een Suikertaart Fee die de betovering kan verbreken en de Muizenkoning kan verslaan. Hij zegt dat zij haar waarschijnlijk ook kan helpen om terug haar normale lengte te krijgen. Clara twijfelt of ze wel met hem mee zou gaan en vraagt zich af hoe ze ooit terug thuis zal geraken. Daarop geeft de uil, die op de staande klok zat, haar een ketting. Ze vertelt dat wanneer ze de ketting openmaakt, ze terug naar huis keert.

In het land Parthenia aangekomen, komen ze twee kinderen tegen die zeggen dat de rechtmatige Koning, Prins Eric, verdwenen is en in de val is gelokt door de Muizenkoning. Pimm (de vleermuis van de Muizenkoning) hoort de Notenkraker en Clara praten over de Suikertaart Fee en informeert de Muizenkoning. De Muizenkoning leert meer over de Suikertaart Fee en is woedend. Hij wil koste wat het kost dat de Notenkraker de Suikertaart Fee niet vindt.

Samen met Majoor Munt en Kolonel Zoetekauw gaan Clara en de Notenkraker op zoek naar de Suikertaart Fee. Ze moeten over de stormen van zee heen met een paard genaamd Marsepein. Aangekomen op het eiland van de Suikertaart Fee wordt de groep zonder Clara gevangengenomen door de vleermuizen van de Muizenkoning. Clara besluit om haar vrienden te redden uit het kasteel van de Muizenkoning en gaat er alleen naartoe. Nadat ze haar vrienden bevrijd had van de Muizenkoning, komen de Notenkraker en de Muizenkoning in een gevecht waarin hij gewond raakt. Clara probeert de Notenkraker nog te redden terwijl de Muizenkoning haar nog kleiner wil maken. De Notenkraker ziet dit en vuurt de spreuk met zijn zwaard op de Muizenkoning zelf waardoor hij heel klein wordt. Wanneer Clara de Notenkraker kust, verandert de Notenkraker in Prins Eric en Clara verandert in een ballerina, de Suikertaart Fee. De betovering is verbroken. Prins Eric vraagt om haar hand, maar de Muizenkoning duikt weer op op zijn vleermuis Pimm en pakt de ketting van Clara af en maakt het open. Daarop begint Clara langzaam te verdwijnen.

Clara wordt wakker en haar Notenkraker is verdwenen. Grootvader Drosselmeyer komt de kamer binnen. Clara vraagt waar haar Notenkraker is. Dan komt haar broertje Tommy de kamer binnen en ze vraagt ook aan hem waar haar Notenkraker is. Als hij ook niet weet waar haar Notenkraker is, komt haar tante Elisabeth de kamer in met een jongeman die sprekend op Prins Eric lijkt. Hij geeft Clara haar ketting terug en vraagt haar ten dans.

Ballet[bewerken | brontekst bewerken]

Peter Martins was de choreograaf voor de balletstukken in deze film. Dansers van het New York City Ballet voerden deze uit en met behulp van motion capture werden deze gebruikt voor de personages in de film. Maria Kowroski voerde de choreografie van Barbie en Clara uit en Charles Askegard die van de Notenkraker.

Muziek[bewerken | brontekst bewerken]

Arnie Roth stond in voor de muziek, die gebaseerd is op De Notenkraker van Tsjaikovski en werd uitgevoerd door het London Symphony Orchestra.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Personages Nederlandse stemmen Engelse stemmen
Barbie Laura Vlasblom Kelly Sheridan
Clara
De Notenkraker Bart Bosch Kirby Morrow
De Muizenkoning Tom Van Landuyt Tim Curry
Vleermuis Pimm Jon Van Eerd Peter Kelamis
Majoor Munt Just Meijer Christopher Gaze
Kolonel Zoetekauw Rolf Koster Ian James Corlett
Shelly Kirsten Fennis Chantal Strand
Tante Elisabeth Ingeborg Wieten Kathleen Barr
Grootvader Drosselmeyer Ruud Drupsteen French Tickner
De Uil Hetty Heyting Kathleen Barr
Tommy Jurre Wieten Alex Doduk
Pepermuntmeisje Kirsten Fennis Britt McKillip
Gemberkoekjongen Jurre Wieten Danny McKinnon
Fairies / Shona Gailbraith

Moraal[bewerken | brontekst bewerken]

Elke Barbiefilm wil een moraal meegeven en deze wordt op het einde van de aftiteling weergegeven. Bij deze film is dat: 'Anything is Possible' oftewel: 'Alles is mogelijk'.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]