Barefoot Gen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Barefoot Gen (はだしのゲン, Hadashi no Gen) is een Japanse manga-serie van Keiji Nakazawa over de nasleep van het bombardement van Hiroshima. Het werd gepubliceerd in verschillende tijdschriften waaronder de wekelijkse Shōnen Ga. Nakazawa had als zesjarige in Hiroshima het vallen van de atoombom en de gevolgen ervan zelf meegemaakt. In Barefoot Gen zette hij de meeste van zijn jeugdherinneringen hierover in cartoonvorm op papier. Deze manga-reeks is in het Nederlands uitgegeven met de naam Gen Barrevoets in Hiroshima.[1]

Later is het tussen 1976 en 1980 uitgebracht in drie live actionfilms, in 1983 en 1987 door Madhouse uitgegeven als twee anime-films en in 2007 werd hij in de nacht van 10 en 11 augustus als live-action-tv-drama uitgezonden op Fuji TV.

Animefilm[bewerken]

In 1983 is de eerste animefilm van Barefoot Gen uitgekomen in Japan onder regie van Mori Masaki. Later werd deze vervolgd door Barefoot Gen 2.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
De eerste film
De zes jaar oude Gen en zijn familie leven in Hiroshima tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Aangezien Gens vader de mening is toegedaan dat de oorlog niet te winnen is, wordt hij verstoten door de rest van de buurtbewoners. Nadat de Amerikanen de genadeslag aan Japan uitgedeeld hebben tracht Gens familie langzaam hun leven weer op te bouwen.
De tweede film
Drie jaar nadat de atoombom op Hiroshima is gevallen, helpen Gen en zijn geadopteerde broer Ryuta een groep oorlogswezen. Een grote orkaan treft de stad en vaagt het weeshuis weg. Gen helpt de weeskinderen om een nieuw tehuis te bouwen op een verlaten stuk grond. Ondertussen gaat echter de lichamelijke toestand van zijn moeder met rasse schreden achteruit.

Rolverdeling[bewerken]

  • Issei Miyazaki, Gen Nakaoka
  • Masaki Kôda, Shinji Nakaoka / Ryuta Kondo
  • Seiko Nakano, Eiko Nakaoka
  • Takao Inoue, Daikichi Nakaoka
  • Yoshie Shimamura, Kimie Nakaoka
  • Takeshi Aono, Hidezo
  • Katsuji Mori, Seiji Yoshida
  • Taeko Nakanishi, Hana
  • Junji Nishimura, Boku Pak

Noten[bewerken]

  1. Keiji Nakazawa (2005): Gen Barrevoets in Hiroshima - de Bom, Amsterdam, XTRA, ISBN 907776612X