Barentszplein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Het Barentszplein is een plein in Amsterdam-Centrum, bij de Silodam op de hoek waar de Van Diemenstraat overgaat in de Westerdoksdijk. De Barentszstraat komt uit op het plein. Op het plein is de Zuiderspeeltuin gelegen. Het plein werd in 1878 vernoemd naar ontdekkingsreiziger Willem Barentsz.

Op deze plek was tot ongeveer 1879 het bolwerk Het Blauwhoofd gelegen met daarop de korenmolen de Bok (afgebrand 4 januari 1878). Na het rooien van het bolwerk begon men op die plek met het bouwen van woningen.

Bokkinghangen is een zijstraatje van het plein aan de oostkant, en aan de noordkant is de Westerdoksdijk. Toen de meelfabriek Holland nog op de Zoutkeetsgracht gevestigd was en een zijingang had aan het plein, liep een spoorrails vanaf de Westerdoksdijk naar het terrein voor de fabriek. Bij de Van Diemenstraat waar ook rails waren aangelegd, was op de hoek met het plein een draaischijf met rails gesitueerd waarop de spoorwagons konden draaien en via een staaldraad naar de fabriek werden getrokken.