Bargoense tekens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bargoense tekens zijn eenvoudige symbolen die door zwervers of inbrekers of andere groepen op de buitenmuren van huizen zijn achtergelaten. Volgens Peter Burger (docent Journalistieke en Redactionele Vaardigheden en Wetenschapsjournalistiek aan de Universiteit Leiden) is dit een broodjeaapverhaal. Hij schreef in september 2005 een uitgebreid artikel in Onze Taal over Bargoense tekens.

Deze symbolen zijn een soort "taal" en kunnen qua betekenis door de verschillende groepen anders worden aangeduid. Bargoense tekens kwamen niet alleen bij zwervers en inbrekers voor. Ook zigeuners en geheim agenten gebruikten Bargoense tekens.

Tegenwoordig worden ook z.g. War-drivers verdacht Bargoense tekens op gebouwen achter te laten. Andere War-drivers zouden dan kunnen zien of een netwerk makkelijk te penetreren is via een draadloze internetverbinding. In hun jargon heet dit Warchalking. Weer anderen geven andere betekenissen aan deze "Wardriving"-symbolen.

De symbolen bestaan bijvoorbeeld uit eenvoudige tekens, zoals cirkels, vierkanten, rechthoeken, kruisjes en lijnen (al of niet diagonaal) die vlak bij de voordeur en onder het huisnummer met krijt worden aangebracht. De volgende tekens kunnen worden gebruikt:

  1. Een ruitsymbool: dit betekent dat in het huis een politieagent woont.
  2. Horizontale zigzaglijn(en): dit betekent dat er een gevaarlijke hond verblijft.
  3. Drie diagonale strepen: dit betekent dat de bewoner al eens eerder bestolen is geweest.
  4. Een driehoek: dit betekent dat de bewoner een vrouw is, die alleen woont.
  5. Een rechthoek met punten erin: dit betekent dat er een plasmascherm, laptop of kluis aanwezig is. Meerdere punten betekent dat het een groot object is (grote plasmascherm/kluis etc.)

Aan verschillende inbrekers werd gevraagd hoe zij deze tekens op de buitenmuren interpreteerden, maar iedereen gaf een iets andere uitleg. Het is daarom niet altijd eenvoudig om vast te stellen wat de tekens precies betekenen. Dat is alleen duidelijk voor diegene die de tekens heeft achtergelaten. Het staat overigens wel vast, dat geheim agenten (in Oost en West) gebruik hebben gemaakt (en nog gebruikmaken) van bepaalde tekens om de plaats van een verborgen brievenbus (voor overdracht van informatie e.d.) door te geven.

Omdat in een aantal landen de Bargoense tekens vaak gepaard gingen met inbraken, wordt het toch raadzaam geacht om deze symbolen van de muren te halen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]