Barneo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barneo in april 2008

Barneo (Russisch: Барнео) is een drijvend Russisch onderzoeksstation dat jaarlijks in de maand april op ongeveer 100 kilometer van de Noordpool is gelegen. In deze maand vormt Barneo het belangrijkste wetenschappelijke en toeristencentrum van de Arctis. Het kamp bestaat uit 12 verwarmde woonunits (elk 30 m² groot) en 2 werkunits (elk 72 m² groot).

Barneo wordt ondersteund door het expeditiecentrum Poljoes, dat onder leiding van Artoer Tsjilingarov staat (die in 2007 de Russische vlag op de bodem van de noordpool liet planten).

Voor de bevoorrading wordt een landingsstrook aangelegd, geschikt voor Antonov An-74-vliegtuigen, alsook een landingsplaats voor twee Mil Mi-8-helikopters. Brandstof (voor een dieselaggregaat) wordt afgeworpen door middel van parachutes door Iljoesjin Il-86's.

De geografische coördinaten waren in 2007 89° 31′ 5″ NB, 30° 27′ 0″ WL. Deze positie is geen vaststaand gegeven omdat als gevolg van noordelijke winden de basis met een snelheid van 0,8 kilometer per dag naar het zuidoosten drijft.

In 2005 brachten 293 mensen een bezoek aan het onderzoeksstation.

Externe link[bewerken]