Barney Barnato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Barnett Isaacs
Barney Barnato00.jpg
Persoonlijke informatie
Bijnaam Barney Barnato
Geboren 21 februari 1852
Geboorteplaats Londen, Verenigd Koninkrijk
Overleden 14 juni 1897
Overlijdensplaats Atlantische Oceaan
Bedrijf Kimberley Central Diamond Mining Company
De Beers
Johannesburg Consolidated Investment Co. Ltd.
Portaal  Portaalicoon   Economie

Barney Barnato (Londen, 21 februari 1852 - Atlantische Oceaan, 14 juni 1897), geboren als Barnett Isaacs, was een Brits financier, diamantmagnaat en goudbaron in Zuid-Afrika.

Carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Barnato was de zoon van Isaac Isaacs, een arme Joodse winkelier in Londen. Samen met zijn broer Henry verdiende hij in Engeland de kost als vaudeville-entertainer en boxer. In 1873 emigreerde hij met Henry naar Kimberley in West-Griekwaland tijdens de diamantkoorts. Samen begonnen ze met het verkopen van sigaren aan de mijnwerkers, waarna ze in 1874 een makelarij begonnen.

Na het opkopen van vele andere bedrijven ontstond de Kimberley Central Diamond Mining Company, die een serieuze rivaal werd van Cecil Rhodes' De Beers Mining Company. In 1888 fuseerden hun bedrijven onder de naam De Beers Consolidated Mines. Barnato bleef een invloedrijke aandeelhouder en werd in 1889 als vertegenwoordiger van Kimberley lid van het parlement van de Kaapkolonie.

Een paar jaar na de vondst van goud bij Witwatersrand in 1886 richtte Barnato zich op de goudmijnen met zijn succesvolle bedrijf Johannesburg Consolidated Investment Co. Ltd.

Dood[bewerken | brontekst bewerken]

Barnato verdronk in 1897 tijdens een bootreis naar Engeland om het gouden jubileum van Koningin Victoria te vieren. De omstandigheden rond zijn dood zijn nooit opgehelderd; moord of zelfmoord is nooit uitgesloten.