Barney Kessel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Barney Kessel

Barney Kessel (Muskogee (Oklahoma), 17 oktober 1923 - San Diego (Californië), 6 mei 2004) was een Amerikaans jazzgitarist.

Biografie[bewerken]

Hij werd geboren uit een arm gezin. Kessel koopt zijn eerste gitaar als hij 12 jaar is. Als hij 14 jaar is, begint hij aan een opleiding.

De voornaamste bron van inspiratie van de jonge musicus is de gitarist Charlie Christian. Kessel begint te spelen met steeds grotere aritiesten te spelen en heeft ondertussen een goede reputatie. In 1944 is hij ook te zien in de film 'Jammin The Blues' van Lester Young. Hij maakt deel uit van de big bands van Charlie Barnet (1944-1945) en Artie Shaw (1945). In 1947 keert Kessel terug naar de J.A.T.P groep van Norman Granz en speelt samen met Charlie Parkers legendarische plaat "Relaxin' at Camarillo". In 1952-1953 speelt hij als gitarist bij het vroege Oscar Peterson Trio en het Oscar Peterson Quartet.

Kessel wordt meerdere jaren achtereen uitgeroepen tot de nummer één gitarist in de "Polls" (verkiezingen) van o.a. het toonaangevende blad Down Beat. In 1956 werden Kessel, bassist Ray Brown en drummer Shelly Manne tot nummer één op hun instrument uitgeroepen door Down Beat, Metronome en Playboy. Daarop spelen ze samen als trio onder de naam "Poll Winners".

Verder speelde Kessel met onder andere Louis Armstrong, Nat King Cole, Coleman Hawkins, Roy Eldridge, Lionel Hampton, Ben Webster, Woody Herman, Ben Webster, George Benson en Art Tatum. Hij heeft ook grote zangeressen begeleid zoals: Billie Holiday, Ella Fitzgerald, Julie London, Sarah Vaughan en Anita O'Day.

In de jaren 60 maakte hij ook muziek voor films maar vanaf 1973 maakte hij ook weer jazzmuziek. Hij speelde onder meer met het Great Guitars Quintet (met zijn collega's Charlie Byrd en Herb Ellis).

In 1992 werd hij slachtoffer van een ernstige herseninfarct. Ondertussen kreeg hij ernstige financiële problemen en in 1999 werd hij opgenomen in de Oklahoma Music Hall of Fame. Vier jaar later, in 2004, overleed hij.