Baron Baden-Powell

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Wapens de Baden-Powell.

Baron Baden-Powell (officieel: Baron Baden-Powell, of Gilwell in the County of Essex) is een adellijke titel behorende tot de peerage, de zogenaamde "hoge adel", van het Verenigd Koninkrijk. De titel werd op 17 september 1929 gecreëerd door koning George V van het Verenigd Koninkrijk voor de Britse generaal Sir Robert Baden-Powell, bekend omwille van zijn aandeel in de belegering van Mafeking en grondlegger van de internationale scoutsbeweging. Hij was al bezitter van een Britse erfelijke adellijke titel, namelijk die van Baronet, of Bentley, in de zogeheten Barontage van het Verenigd Koninkrijk, sinds 4 december 1922. Anno 2011 worden de titels gedragen door zijn kleinzoon, de derde baron, dewelke zijn vader in 1962 opvolgde.

Baden Powell, de vader van de eerste baron, was een wiskundige en geestelijke. Admiraal Warrington Baden-Powell, parlementslid George Baden-Powell, Agnes Baden-Powell, pionier in de gidsenbeweging, de vrouwelijke versie van de scoutsbeweging, en luchtvaarpionier Baden Baden-Powell waren broers en zus van de eerste baron en kregen allemaal op persoonlijke titel erkenning in hun respectievelijke domein.

De eerste baron werd geboren als Robert Stephenson Smyth Powell, maar toen zijn vader stierf liet zijn moeder de namen van de kinderen die zij met hem had veranderen in Baden-Powell als eerbetoon aan haar overleden echtgenoot en om een onderscheid te maken tussen haar kinderen en de kinderen die haar man had uit eerdere huwelijken. Het koninklijk besluit dat deze naamsverandering regelde verscheen op 30 april 1902, maar de familie werd hiervoor al frequent gebruikt.

Baronnen Baden-Powell[bewerken]

De erfgenaam voor de titel Baron Baden-Powell en de baronetcy is de broer van de huidige baron, David Michael Baden-Powell (1940).

Lijn van opvolging[bewerken]

De erfopvolging ten aanzien van de baronie verloopt via legitieme natuurlijke mannelijke erfgenamen op basis van primogentiuur. Anno 2011 beperkt dit zich tot David Michael Baden-Powell en zijn drie zonen.

  1. David Michael Baden-Powell (1940), broer van huidig baron, Robert Crause Baden-Powell
  2. David Robert Baden-Powell (1971), zoon van David Michael Baden-Powell
  3. Alexander Peter Baden-Powell (1973), zoon van David Michael Baden-Powell
  4. Myles Warrington Baden-Powell (1975), zoon van David Michael Baden-Powell

Heraldiek[bewerken]

Het motto van de familie is "Ar Nyd Yw Pwyll Pyd Yw" (Waar er standvastigheid is, daar zal een Powell zijn ).

Bron[bewerken]

  • Kidd, Charles, Williamson, David (eds.). Debrett's Peerage and Baronetage (1990). New York: St Martin's Press, 1990.