Baroniemonument

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baroniemonument
Baroniemonument
Kunstenaar Pierre Cuypers
Jaar 1905
Locatie Sophiastraat, Breda
Coördinaten 51° 36′ NB, 4° 47′ OL
Monumentnummer 519034
Detailkaart
Baroniemonument (Breda)
Baroniemonument
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Baroniemonument of Nassau-Baroniemonument is een beeld van de Nederlandse architect Pierre Cuypers. Het staat in het Park Valkenberg in Breda.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Het monument werd geplaatst ter herinnering aan de 500-jarige band (1904) tussen Breda en het huis Oranje-Nassau. In 1404 werd Engelbrecht I van Nassau-Siegen gehuldigd als heer van Breda.

Het beeld werd gemaakt in de vorm van een burcht en bekroond met een leeuw in een Hollandse tuin. Naast de namen en familiewapens van Engelbrecht en zijn vrouw Johanna van Polanen, staan op het monument de wapens van de gemeenten in de Baronie van Breda.

Het monument werd 3 juli 1905 onthuld door koningin Wilhelmina.

Waardering[bewerken | brontekst bewerken]

Het monument werd in 2002 erkend als rijksmonument, onder meer vanwege de "cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een historische ontwikkeling; met name illustreert het monument de historische continuiteit van de verbondenheid van de stad Breda met het geslacht Nassau. Het monument heeft architectuurhistorische waarde vanwege de zeldzame plaats die het inneemt in het oeuvre van de landelijk belangrijke architect P.J.H. Cuypers."[1]

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Wapens op het monument[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Baroniemonument van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.