Naar inhoud springen

Baronnies

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Baronnies
Hoogste punt Mont Mare (1603 meter)
Locatie Frankrijk
Coördinaten 44° 19′ NB, 5° 25′ OL
Onderdeel van Franse Voor-Alpen
Bestaat uit kalksteen
Baronnies (Alpen)
Baronnies
Foto's
Les Baronnies vanaf de Col de Perty
Het landschap van de Baronnies (vallei van Ste-Jalle) vanaf de col de Soubeyrand
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Baronnies zijn een Frans bergmassief en regionaal natuurpark dat deel uitmaakt van de Franse Voor-Alpen en een historische streek. Het grootste deel van de streek ligt in het departement Drôme, maar het westelijke deel van de Hautes-Alpes en het noorden van de Vaucluse behoren eveneens tot de Baronnies. Het massief van de Baronnies is een middelgebergte dat wordt gerekend tot de Voor-Alpen van de Dauphiné. Ten noorden van de Baronnies ligt de Diois, ten zuiden liggen de Monts de Vaucluse met de Mont Ventoux en de Montagne de Lure.

Er zijn twee stadjes in de Baronnies: Nyons en Buis.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Doordat de meeste ruggen een oost-west oriëntatie hebben, liggen ook de meeste wegen in deze richting. De belangrijkste verbinding die doorheen de Baronnies gaat is de D94-D994 Nyons-Gap over de Col de la Saulce. Oost-west verbindingen van een lagere orde zijn de D546 Buis - Séderon en de D542 Montbrun - Séderon - Laragne-Montéglin. Daarnaast zijn er nog tal van noord-zuidverbindingen die door het reliëf verschillende passen over moeten: de D70 (Col de la Sausse), de D64 (D94 - Ste-Jalle - D546) en de D61 (vanaf de D94 noordwaarts richting Diois).

Massief[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogste punt wordt gevormd door de Mont Mare met een hoogte van 1603 meter.

De noordelijke grens van het bergmassief van de Baronnies wordt doorgaans gelegd bij het dal van de rivier Aygues (D94). De grens van de historische streek wordt vaak iets noordelijker gelegd, op of nabij de waterscheiding tussen Drôme en Eygues zodat gemeenten als Cornillon-sur-l'Oule, la Charce en zelfs Valdoule nog tot de Baronnies worden gerekend. In dit laatste geval is le Duffre in de Montagne de l'Aup het hoogste punt van de Baronnies in zijn meer ruime, historische omschrijving.

Hydrologie[bewerken | brontekst bewerken]

De Baronnies worden gedraineerd door zijrivieren van de Rhône in het westen (Aygues, Ouvèze en Toulourenc) en door zijrivieren van de Durance in het oosten (Blême, Céans, Méouge). De hoofdwaterscheiding van de Baronnies, tussen Rhône en Durance loopt onder meer over volgende bergpassen: Col d'Arron (1448 m, onverhard), Col des Tourettes (1126 m), Col de la Saulce (874 m), Col de la Flachière (853 m), Col du Reychasset (1052 m), Col de Perty (1302 m), de col op de D546 in Mévouillon (889 m) en de Col de Macuègne (1068 m).