Bart FM Droog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart FM Droog
Bart FM Droog in november 2012, nabij het standbeeld van Schaepman
Algemene informatie
Volledige naam Bartelomeus Frederik Maria Droog
Geboren Emmen, 18 februari 1966
Land Vlag van Nederland Nederland
Beroep Dichter
Werk
Jaren actief 1994-heden
Dbnl-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Bartelomeus Frederik Maria (Bart FM) Droog (Emmen, 18 februari 1966) is een Nederlandse dichter, bloemlezer en onderzoeker.

Droog begon zijn carrière als podiumdichter (later ook wel performing poet of spoken word artist genoemd) in 1981 op 15-jarige leeftijd, toen hij voor het eerst optrad bij de Emmense new wave formatie The Screw. In 1982 werd hij het vaste voorprogramma van de Utrechts-Emmense (en later Utrechts-Groningse) punkband Vacuüm. Op 17-jarige leeftijd verhuisde hij als drop-out van Emmen naar Groningen, waar hij actief werd in de punk- en kraakscene.[1]

Vanaf 1987 tot en met 2000 was Droog onder meer werkzaam als arbeider in de klein-metaal, in de scheepsbouw en als steigerbouwer. Daarna werkte hij als ambtenaar bij Rijkswaterstaat Directie Groningen[2] en uiteindelijk als barkeeper en programmeur in Muziekcafé Koekkoek, Peperstraat 4 te Groningen.[3]

Hij trad veel in binnen- en buitenland op met het in 1994 opgerichte gezelschap De Dichters uit Epibreren, dat vanaf 1998 tot in 2011 bestond uit Tjitse Hofman, Jan Klug en Droog. In 2003 kreeg dit poëzie- en muziekgezelschap de Johnny van Doornprijs voor de Gesproken Letteren.

In januari 2002 werd hij door het college van B&W van Groningen benoemd tot eerste stadsdichter van die stad. Tot in januari 2005 vervulde hij deze functie. Als stadsdichter van Groningen ontwikkelde hij het 'eenzame uitvaart'-concept: gedichten schrijven en voordragen bij de uitvaart van overledenen zonder nabestaanden. Dit idee werd later door dichters in andere steden in Nederland en België overgenomen en uitgevoerd.

Droog was ook gemeentedichter van Emmen, van 2008 tot 2010.

Droog is oprichter van de Stichting Nederlandse Poëzie Encyclopedie. Deze stichting heeft als doelstelling, de verspreiding van de Nederlandstalige poëzie en de verspreiding van kennis over de Nederlandstalige poëzie, onder meer door middel van de online encyclopedie, de Nederlandse Poëzie Encyclopedie.[4]

Vanaf 2013 is Droog ook werkzaam als onderzoeksjournalist. Hij publiceerde onder meer over:

Droog is degene die een klacht indiende bij Rijksuniversiteit Groningen (RUG) over het proefschrift van historicus en programmamaker Ad van Liempt. De integriteitscommissie van de RUG oordeelde in december 2019 dat Van Liempt weliswaar onzorgvuldigheden had begaan, maar de wetenschappelijke integriteit niet heeft geschonden in zijn proefschrift.

Volgens Droog was de uitspraak "een vrijbrief voor alle wetenschappers, studenten en promovendi van deze universiteit om ongestoord en ongestraft te plagiëren of zich aan andere vormen van wetenschapsfraude te buiten te gaan". Hij stapte daarom in januari 2020 naar het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit, de beroepsinstantie voor dit soort zaken. Die verklaarde het beroep in augustus 2020 eveneens ongegrond, maar adviseerde wel dat de "onzorgvuldigheden" hersteld moesten worden. Het Bestuur van de RUG nam dat advies over. Ad van Liempt voegde daarna een rectificatieblad (blz 370) aan zijn proefschrift toe.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Deze dagen, 1998 (debuut)
  • Benzine, 2000
  • In memoriam prins Claus, 2002
  • Radioactief, 2004
  • Cahier L, 2005
  • Veldheer en andere liefdesgedichten, 2009
  • Eenzame uitvaart, 2013
  • Zeewaarts, 2013
  • Novgorod, 2014
  • Moordballaden, 2017