Bart Verhaeghe

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart Verhaeghe.jpg

Bart Verhaeghe (Vilvoorde, 21 maart 1965[1]) is een Belgische ondernemer. Hij werd in 2011 voorzitter van Club Brugge, een jaar later werd hij meerderheidsaandeelhouder. Hij is eveneens voorzitter van projectontwikkelaar Uplace en gewezen vicevoorzitter van de Belgische Voetbalbond. Tevens was hij in 2006 medeoprichter van de onafhankelijke denk- en doetank Itinera. Op 1 september 2021 draagt hij zijn Itinera-voorzitterschap over aan professor Alexander D'Hooghe. Professor Ignaas Devisch volgt directeur Leo Neels op.

Verhaeghe moedigt het ondernemerschap aan, onder meer met zijn vurig pleidooi voor meer ambitie en lef in onze samenleving. Hij schreef daarover het boek 'Durf!,[2] uitgegeven door Van Halewyck in 2019.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Verhaeghe werd geboren in een Brabants gezin met West-Vlaamse wortels (vader uit Stuivekenskerke, moeder uit Ardooie). Hij groeide op in Grimbergen en speelde voetbal bij KSC Grimbergen en Hoger Op Merchtem. Na middelbare school te hebben gelopen op het Jan van Ruusbroeckollege in Laken, studeerde hij rechten aan de Katholieke Universiteit Leuven en behaalde hij een Master of Business Administration aan de Vlerick Business School.

Hij begon zijn loopbaan bij KPMG. Na negen maanden nam hij ontslag om te starten als ondernemer. Bij industriebouwer Verelst bouwde hij projectontwikkelaar Eurinpro uit, gespecialiseerd in logistiek vastgoed, waarvan hij ceo werd. Deze vennootschap groeide aanzienlijk en werd in 2006 verkocht aan de Australische vennootschap Macquarie Goodman voor 400 miljoen euro.

Verhaeghe, zijn echtgenote Ann De Kelver en hun drie kinderen[3] wonen in de Vlaamse gemeente Kapelle-op-den-Bos.

LakeSprings[bewerken | brontekst bewerken]

Verhaeghe investeert in sport (Club Brugge), vastgoed (projectontwikkeling en vastgoedinvesteringen), private equity, beursgenoteerde aandelen en non-profit (o.a. Itinera). Deze investeringen zijn ondergebracht in de familiale holding LakeSprings nv. Als vastgoedinvestering kocht Verhaeghe in 2004 het Kasteel van Bever van graaf Eric de Villegas de Clercamp. Het kasteel werd grondig gerenoveerd en telt zo'n 17 hectare parkgebied.

Vastgoed: Verelst, Eurinpro en Uplace[bewerken | brontekst bewerken]

In 1992 zette Verhaeghe zijn eerste stappen in het vastgoed toen hij aannemer Luc Verelst ontmoette. Hij kocht zich in in het klassieke aannemersbedrijf Verelst, waaruit later projectontwikkelaar Eurinpro ontstond. Deze vennootschap groeide uit tot een wereldspeler in logistiek vastgoed. Verhaeghe richtte ook twee vastgoedfondsen op, Siref en Retail Estates. Met die beleggingsvennootschappen bracht hij het winkelvastgoed en semi-industrieel vastgoed naar de beurs. In 2006 werd Eurinpro verkocht aan de Australische vennootschap Macquarie Goodman voor 400 miljoen euro.

Verhaeghe stichtte vervolgens het vastgoedbedrijf Uplace, waarmee hij in Machelen, op de reconversiezone van 250 ha vlak bij het viaduct van Vilvoorde, een winkel- en ontspanningsproject had willen ontwikkelen met een bebouwde oppervlakte van 190.000 m². Het project struikelde echter twee keer voor de rechtbanken.[4] Intussen heeft Uplace beslist om te investeren in BROEKLIN, de werkwinkelwijk die ontworpen werd door professor en architect Alexander D'Hooghe[5]. Voor deze werkwinkelwijk in Machelen is een breed draagvlak van maatschappelijke en bestuurlijke stakeholders.[6] De Vlaamse regering kende op 24/3/2021 een omgevingsvergunning toe aan het project[7]. Uplace blijft de naam van de projectontwikkelaar. Het is ook onder meer actief in steden als Dendermonde (Hof van Saeys) en Tielt (Collegesite).

Club Brugge[bewerken | brontekst bewerken]

In 2004 werkte Verhaeghe, op vraag van de Vlaamse regering, een haalbaarheidsstudie uit voor scholen en voetbalstadions. Daaropvolgend werd hij gecontacteerd door het toenmalig bestuur van Club Brugge, dat plannen voor een nieuw stadion ontwikkelde. Verhaeghe lichtte aanvullend de hele werking door en ontwikkelde een strategische visie voor de eersteklasser. Op vraag van het toenmalige bestuur voerde Verhaeghe de interne verandering door, werd hij voorzitter en haalde hij Vincent Mannaert weg bij Zulte-Waregem om CEO te worden van Club Brugge. Mannaert leidt de operationele werking van Club, ondersteund door een professioneel managementteam.

Ook de Raad van Bestuur onderging grote wijzigingen: verschillende ondernemers deden hun intrede. Eind 2012 werd het handelsfonds van de vzw Club Brugge K.V. overgedragen naar de naamloze vennootschap Club Brugge waarin een bedrag van 15 miljoen euro werd gebracht. Verhaeghe werd meerderheidsaandeelhouder.

Onder Verhaeghe en Mannaert groeide Club Brugge verder uit tot een Belgische topclub. Van 2014 tot 2022 behaalde het de beste resultaten van alle Jupiler Pro League-clubs. Het won in die periode het vaakst de reguliere competitie (5 keer), de meeste landstitels (5), het speelde twee Bekerfinales waarvan Club er 1 won. Club Brugge won in diezelfde periode 2 Supercups en kaapte ook de meeste individuele prijzen weg (26). Op Europees niveau speelde Club de laatste vijf jaar 4 keer de groepsfase van de Champions league.

Niet alleen op het veld, maar ook ernaast viel Club Brugge onder het bewind van Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert meermaals in de prijzen, meer bepaald met de Club Brugge Foundation. De community werking - die jaarlijks structurele steun ontvangt van Club Brugge nv - ontving in de seizoenen 2014-'15, 2015-'16, 2017-'18 en 2020-'21 de Pro League Football & Community Award (vroeger genaamd de Pro League+ Club Gold Award )[8], een erkenning voor de beste mvo-werking in het Belgisch voetbal. In het seizoen 2019-'20 ontving Club Brugge Foundation twee internationale prijzen voor het project met het project 'De Beer en zijn Sjaal', namelijk de More than Football Award [9]van het European for Football Development Network en de Professional Club - Community Award van de International Sports Awards. De Club Brugge Foundation gebruikt de kracht en de impact van het voetbal op de samenleving om een positieve bijdrage te leveren op maatschappelijk gebied. Het legt hierbij een extra focus op de kwetsbare groepen binnen de samenleving en meer specifiek binnen de regio’s waaruit de achterban van Club Brugge afkomstig is. De werkingsmiddelen van de Club Foundation komen voornamelijk van de Club Brugge nv.

Verhaeghe liet de omzet van de nv in acht jaar tijd groeien van 43 miljoen euro in 2011 tot 137 miljoen euro in 2020. Een nieuw stadion zal die groei nog versterken. Sinds 2006 werden door de overheid verschillende locaties voorgesteld voor een nieuw Club-stadion, maar steeds doken juridische beroepsprocedures op. Begin 2020 werd door het stadsbestuur van Brugge en het bestuur van Club Brugge bekendgemaakt dat de inplanting van het nieuwe stadion voorzien wordt op de huidige Olympiasite. Club Brugge zal het stadion met eigen middelen bouwen, de stad geeft een erfpacht op het gebruik van de gronden. Van zodra het nieuwe stadion klaar is (seizoen '22-'23) kan het Jan Breydelstadion worden afgebroken. Club biedt de garantie dat Cercle Brugge kan blijven spelen in het nieuwe stadion op de Olympiasite, tot de vereniging een ander stadion in gebruik kan nemen. De vergunning voor het nieuwe stadion op de Olympiasite werd verleend op 6 oktober 2021[10].

Het oefencomplex van Club Brugge, het Belfius basecamp, bevindt zich in Westkapelle (Knokke-Heist). Op 12 september 2018 werd daarvoor de eerste steen gelegd. Tien maanden later nam de A-kern er officieel zijn intrek.

Op 3 maart 2021 kondigden voorzitter Bart Verhaeghe en CEO Vincent Mannaert de intentie tot beursgang van Club Brugge[11] aan, op Euronext Brussel, maar die werd op 25 maart 2021 uitgesteld omwille van de marktomstandigheden.

Op 2/7/2021 maakte Club Brugge bekend dat het Amerikaanse Orkila Capital 23,26% van de aandelen verwerft van Club Brugge[12]. Het investeringsfonds dat 15 jaar ervaring heeft in sport, media, entertainment en B2C markten in Europa en de VS, zorgt voor een kapitaalinjectie van 20 miljoen euro om Club te versterken op vlak van merkbeleving en datamanagement in het sportieve departement. Daarnaast neemt de investeringsgroep aandelen over van de bestaande aandeelhouders van Club (verzameld in Grizzly Sports nv) ter waarde van 30 miljoen euro. Door deze transactie behoudt Grizzly Sports nv (met Bart Verhaeghe als hoofdaandeelhouder) 71,89% van de Club-aandelen. Orkila Capital wordt minderheidsaandeelhouder met 23,26%.

KBVB[bewerken | brontekst bewerken]

In 2018 werd het contract van bondscoach Roberto Martínez verlengd.

In 2013 kwam Verhaeghe, via afvaardiging uit de Pro League, terecht in het Uitvoerend Comité van de KBVB. Drie jaar later nam hij het mandaat op van bestuurder en werd ondervoorzitter.[13] In tandem met oud-voorzitter Gérard Linard saneerde Verhaeghe de KBVB. De bond die in 2016 een verlies maakte van 8 miljoen euro, werd gesaneerd tot een financieel gezonde federatie. Verhaeghe en Linard rolden een ethische code uit voor alle medewerkers en partners van de KBVB. De regels van good governance werden geïnstalleerd, waarbij een professioneel managementteam onder leiding van ceo Peter Bossaert de sleutels in handen kreeg om de operationele werking van de KBVB te leiden.

Verhaeghe was ook voorzitter van de Technische Commissie. Hij stelde samen met Mehdi Bayat en Chris Van Puyvelde bondscoach Roberto Martínez aan.[14] Verhaeghe was tijdens het WK in Rusland delegatieleider, toen de Rode Duivels de bronzen medaille behaalden.[15]

In juni 2019 legde Verhaeghe zijn functies bij de KBVB neer, om zich te richten op Club Brugge en zijn andere professionele activiteiten.[16]

Itinera Institute[bewerken | brontekst bewerken]

In februari 2006 richtten Bart Verhaeghe, Marc De Vos, en Gaëtan Hannecart (CEO Matexi Group) de denktank Itinera Institute op. Bart Verhaeghe was voorzitter van de Raad van Bestuur van 2006 tot september 2021. Itinera onderzoekt de grote maatschappelijke vraagstukken, met het oog op verbetering van het beleid. Het hoogkwalitatief team van erkende experts uit België en uit het buitenland, focust op welvaartcreatie, goed bestuur en democratische inclusie. Op 1 september 2021 vervangt professor Ignaas Devisch afscheidnemend directeur Leo Neels.[17] Het voorzitterschap wordt overgedragen aan professor Alexander D'Hooghe. Consultant Karel Volckaert neemt bij Itinera de functie waar van operationeel directeur. Ivan Van de Cloot blijft hoofdeconoom. De werking van Itinera wordt uitsluitend mogelijk gemaakt door financiële bijdragen van ondernemingen, ondernemers en families. Deze financiële partners, waaronder Verhaeghe, onderschrijven de doelstellingen en waarden van Itinera en garanderen de volledige intellectuele onafhankelijkheid van de denk-en doetank.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

 • Zeg niet aan mijn moeder dat ik ondernemer ben...ze denkt dat ik op zoek ben naar een job, 2003.
 • Durf! Pleidooi voor meer ambitie en lef, 2019

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. Itinera Institute - Oprichting bij onderhandse akte, Bijlagen bij het Belgisch Staatsblad, 16 januari 2006
 2. Driesen, Heleen, Rasondernemer Bart Verhaeghe: “Ondernemen? Dat is risico nemen en al je geld en tijd inzetten op jezelf”. Bloovi (2 september 2019). Geraadpleegd op 2 september 2019.
 3. "Bart Verhaeghe en zoon Lucas: "We hebben een familiecharter opgesteld met normen en waarden."".
 4. Erik Grietens, "Uplace krijgt definitieve doodsteek", Bond Beter Leefmilieu.
 5. "Vilvoorde positief over opvolger Uplace, ook Machelen juicht Broeklin-project toe".
 6. Dierickx, Robby, "Minister Weyts steunt Broeklin-project openlijk: “Voorbeeld van hoe je conflict in samenwerking omzet”", 9/2/2021.
 7. (nl) "Goedkeuring omgevingsvergunning is grote stap voor Broeklin: "Project is alleen maar sterker geworden door het overleg"".
 8. "Communitywerking Club Brugge alwéér de beste, nu komt zelfs Inter expertise vragen: “Europees aanzien maakt ons trots”".
 9. "Club Brugge wint internationale prijs met kinderboek: "Een erkenning voor onze sociale inzet"".
 10. "Club Brugge krijgt vergunning voor nieuw stadion", 6/10/2021.
 11. Club Brugge kondigt intentie tot beursgang op Euronext Brussel aan.
 12. "Club Brugge kondigt nieuwe investeerder aan: Orkila Capital investeert 50 miljoen euro in blauwzwart". Geraadpleegd op https://www.hln.be/sport/club-brugge-kondigt-nieuwe-investeerder-aan-orkila-capital-investeert-50-miljoen-euro-in-blauw-zwart~a0ad305a/.
 13. Club Brugge-voorzitter Verhaeghe wordt ondervoorzitter voetbalbond, Het Belang van Limburg, 3 september 2015.
 14. "Martinez en Henry zijn ervan overtuigd dat we het WK gaan winnen", Het Nieuwsblad, 30 augustus 2016.
 15. Delegatieleider Bart Verhaeghe: 'Dit is een geweldige groep, geloof me', Sportmagazine Knack, 11 juli 2018.
 16. Bart Verhaeghe stopt als ondervoorzitter voetbalbond: "Mijn job zit erop", Het Laatste Nieuws, 7 juni 2019.
 17. "Filosoof Ignaas Devisch gaat denktank Itinera leiden".
Voorganger:
Pol Jonckheere
Voorzitter van Club Brugge
2011-heden
Opvolger:
nvt