Bart van Kent

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bart van Kent
Bart van Kent (2012)
Algemene informatie
Geboren 18 december 1983
Geboorteplaats Eindhoven
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 23 maart 2017
Partij Socialistische Partij
Politieke functies
2006-2007 Gemeenteraadslid in Eindhoven
2010-2017 Gemeenteraadslid in Den Haag
2017-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Bart van Kent (Eindhoven, 18 december 1983) is een Nederlands politicus. Sinds 2017 is hij namens de Socialistische Partij (SP) lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Van Kent volgde de opleidingen sociaal-cultureel werk en sociaalpedagogisch werk.[1] Een HBO-opleiding tot leraar maatschappijleer maakte hij niet af. Hij was als stagiair werkzaam bij een welzijnsorganisatie en in het vluchtelingenwerk. In zijn geboorteplaats Eindhoven was Van Kent actief in de SP-jongerenorganisatie ROOD en in de SP-afdeling Eindhoven.[2] Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2006 werd hij gekozen in de gemeenteraad van Eindhoven. In 2007 trad hij in dienst als fractiemedewerker van de SP in de Tweede Kamer. Hij trad datzelfde jaar af als raadslid en verhuisde naar Den Haag.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2010 werd Van Kent gekozen in de gemeenteraad van Den Haag. Hij maakte zich als raadslid sterk voor straatvegers in de stad, die dit werk als uitkeringsgerechtigde deden. Van Kent zorgde ervoor dat 240 straatvegers in loondienst bij de gemeente kwamen. Ook voerde hij actie voor verbetering van woningen in de zogenoemde 'Vergeten driehoek' (ook wel 'Sharia-driehoek').[1] Bij de gemeenteraadsverkiezingen 2014 werd hij gekozen tot lijsttrekker van de SP, boven de vorige lijsttrekker en fractievoorzitter Ingrid Gyömörei.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 kreeg Van Kent de negende plaats op de kandidatenlijst van de SP en werd hij gekozen in de Tweede Kamer. Hij werd op 23 maart 2017 geïnstalleerd. In het parlement is hij namens zijn fractie woordvoerder sociale zaken en werkgelegenheid, waarbij hij zich onder andere bezig houdt met pensioenen en zzp'ers.[1] Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 werd hij herkozen. Na deze verkiezingen nam hij de behandeling van een initiatiefwet, die ervoor moet zorgen dat pensioenfondsen minder reserves hoeven aan te houden, over van de niet herkozen Corrie van Brenk van 50PLUS. De nieuwe fractie van de ouderenpartij wilde het voorstel niet meer indienen.[3]

Privéleven[bewerken | brontekst bewerken]

Van Kent woont samen en heeft een dochter.[2]

Uitslagen verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Verkiezingen Plaats Van Kent Zetels SP Aantal stemmen
Tweede Kamerverkiezingen 2012 38 (lijst SP) 15 149
Tweede Kamerverkiezingen 2017 9 (lijst SP) 14 957
Tweede Kamerverkiezingen 2021 8 (lijst SP) 9 599

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bart van Kent van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.