Bartolomeo Manfredi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bartolommeo Manfredi)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Kastijden van Cupido door Mars, ca. 1605-1610, Art Institute of Chicago

Bartolomeo Manfredi (Ostiano bij Cremona, ca. 1587 - Rome, ca. 1620/1621) was een Italiaans kunstschilder, die werkzaam was in Rome.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Manfredi zal rond 1600 naar Rome gekomen zijn, waar hij mogelijk assistent van Caravaggio werd. Nadat Caravaggio in 1606 de stad verlaten had, was het Manfredi die zijn stijl voortzette en daarmee veel succes had. Manfredi was naast Orazio Gentileschi (1563-1639) een van de eerste navolgers van de Caravaggio, en heeft een buitengewoon belangrijke rol gespeeld in de verspreiding van het zogenaamde caravaggisme. Hoewel Manfredi schilderijen verkocht aan Giustiniani en aan Ferdinando de' Medici, lukte het hem niet om een mecenas voor zich te winnen. Daaraan is het te wijten dat er vrijwel geen documenten zijn overgeleverd over zijn werk. Het is opmerkelijk, dat er zo goed als niets bekend is over het leven van deze meester en dat er geen enkel werk met absolute zekerheid aan hem kan worden toegeschreven.

De schilderijen die aan Manfredi worden toegeschreven zijn composities ten halve lijve, die spelers, drinkers en andere groepen van volkse types in fantasiekostuums uitbeelden. De figuren hebben zeer verschillende fysionomieën en verdringen elkaar haast op het doek. Manfredi schijnt wat getemperder, minder dramatische lichteffecten te hebben toegepast dan zijn grote voorbeeld Caravaggio.

Met zijn onderwerpskeuze oefende Manfredi veel invloed uit op de schilders die uit Noord-Europa naar Rome trokken en onder de indruk kwamen van het caravaggisme. Dit geldt onder andere voor Valentin, Nicolas Tournier, Nicolas Régnier, Gerard Seghers, Hendrick ter Brugghen, Dirck van Baburen en Gerard van Honthorst.

Zie de categorie Bartolomeo Manfredi van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.