Bas van Hout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Bas van Hout (Amsterdam, 22 mei 1959) is een Nederlandse misdaadverslaggever met goede contacten in de onderwereld.[1]

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Van Hout groeide zonder vader op op de Amsterdamse Wallen en werd als jongetje aan een baantje geholpen door Maurits de Vries ("Zwarte Joop") die hem als pleegzoon behandelde. Van Hout leerde de journalist Ton van Dijk kennen. Hij werd zelf ook journalist en schreef voor De Telegraaf, Panorama, Nieuwe Revu en de Nederlandse edities van Penthouse en Playboy. Later werkte hij ook mee aan televisieprogramma's. Van Hout publiceerde boeken over Steve Brown (1995), met wie hij een langlopend conflict heeft, en over het CID/IRT onderzoek naar Klaas Bruinsma (2000).

Op 26 september 2006 werd van Hout door de rechtbank anderhalf uur gegijzeld omdat hij zijn bronnen niet wilde prijsgeven rond de Mikado-zaak inzake Mink Kok.

Van Hout was van 1997 tot 2002 een informant van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD). Omdat dit door fouten van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) uitlekte kon hij zijn werk als misdaadjournalist niet meer goed uitvoeren. De toezichthouder Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD) onderzocht de toedracht en hij kreeg na een civiele procedure een schadevergoeding van het Ministerie van Binnenlandse Zaken voor gederfde inkomsten.[2][3][4]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Steve Brown, beroep: Supercrimineel (1995) ISBN 90-803695-1-9
  • De jacht op de erven Bruinsma en de Deltaorganisatie (2000); Steve Brown vocht een passage in het boek aan bij de rechter; een passage moest daardoor verwijderd worden; de integrale tekst (met twee namen in de betreffende passage verwijderd) is online[5].

Televisie[bewerken | brontekst bewerken]