Basismarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Basismarkt
Einde 2001
Eigenaar/onderdeel Laurus
Vestigingen 166
Land(en) Nederland
Een Basismarkt-filiaal in Vught (2001)
AGF-afdeling Basismarkt
Portaal  Portaalicoon   Economie

De Basismarkt was een Nederlandse supermarkt die op 1 april 2001 zijn deuren heeft moeten sluiten in verband met een slechte omzet van het moederbedrijf van Basismarkt, Laurus N.V. Basismarkt telde 166 vestigingen, ruim 1700 medewerkers en behaalde over het jaar 2000 een omzet van € 338 miljoen. Het hoofdkantoor van de Basismarkt stond in Zaltbommel. De distributiecentra stonden in diezelfde plaats en in Hoogeveen.

De discounter Basismarkt was een concurrent van Lidl en Aldi, die vooral B-merken voor een lage prijs aanbood. Daarnaast verkocht de Basismarkt ook A-merken.

61 filialen van Basismarkt werden in 2001 en 2002 verkocht. Een vijftigtal filialen werden gekocht door Lidl Nederland, 5 door Kruidvat en 6 door Blokker. Een aantal Brabantse Basismarkten zouden worden overgenomen door Berger Holding B.V. uit Eindhoven, die plannen had om onder andere Basismarkten in Vught en Veghel om te bouwen in een Ideaal Supermarkt. Uiteindelijk werd deze deal door Berger afgeblazen. Berger voorzag geen goede samenwerking met de noodlijdende Laurus in het verschiet en achtte de voorwaarden waarop Berger de winkels zou moeten openen niet realistisch. Naar Laurus heeft Berger zich kritisch uitgelaten voor de incompetente structuur en toekomstverwachtingen van o.a. de Edah-winkels wat uiteindelijk tot sluiting zou leiden. Berger heeft ten slotte een aantal filialen zelfstandig gerealiseerd.