Basisvoorziening Handhaving

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Basisvoorziening Handhaving (BVH) is een incidentregistratiesysteem dat wordt gebruikt door de Nederlandse politie. Politiemedewerkers kunnen in dit systeem incidenten registreren, aangiftes opnemen en strafdossiers opmaken. BVH is een product van de Nationale Politie.

BVH is gebaseerd op het oude politieregistratiesysteem Xpol en is op de desktopcomputer (ook) met de muis te bedienen. Het systeem wordt sinds eind 2009 door alle 26 regiokorpsen (nu Nationale politie) gebruikt.

Kritiek[bewerken]

BVH was niet vrij van kritiek. Naar aanleiding van klachten van gebruikers werd in 2010 een zwartboek[1] samengesteld en aangeboden aan de voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad. Nadere onderzoeken leerden onder andere dat het systeem een zeer lage kwaliteit heeft en slecht kan worden onderhouden, en dat de algehele architectuur zwak is.[2]

Nieuwe ontwikkelingen[bewerken]

Uit het 'aanvalsprogramma'[3] van minister Ivo Opstelten is op te maken dat de administratieve last van de politie moet worden beperkt. Op termijn zal BVH vervangen worden door een ander, meer gebruiksvriendelijk, incidentregistratiesysteem. Er wordt gesproken over een nieuwe Basisvoorziening Politie (BVP) en over Summ-I.T.