Bass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Logo

Bass is een voormalige brouwerij in het Verenigd Koninkrijk. De naam wordt nu[(sinds) wanneer?] uitsluitend gebruikt als merknaam van verschillende Engelse biersoorten.

De brouwerij Bass was gevestigd in Burton upon Trent. De biermerken worden nog steeds in Burton upon Trent gebrouwen, maar nu door het bedrijf Marston's. Bass wordt vooral geassocieerd met zijn pale ale. Het bijpassende logo (met een rode driehoek) was het eerste handelsmerk dat werd geregistreerd in het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerij Bass & Co Brewery werd in 1777 opgericht door William Bass en was een van de eerste brouwerijen in Burton upon Trent. Al vanaf het begin van de historie van de brouwerij werd het bier reeds gebotteld geëxporteerd over de gehele wereld. De handel met de landen rond de Oostzee vond plaats vanuit de havenplaats Hull. Groeiende vraag van het bier leidde ertoe dat een tweede brouwerij noodzakelijk werd. In 1799 werd deze in bedrijf gesteld door Michael Bass, de zoon van de oprichter. Het water dat in Burton upon Trent opgepompt wordt, is zo goed van samenstelling dat er vanaf midden de 19e eeuw niet minder dan 30 verschillende brouwerijen actief waren in de stad.

Aan het eind van de 20e eeuw was dit aantal door consolidatie en overnames afgenomen tot twee grote brouwerijgroepen. Bass was er daar een van. Naast de brouwactiviteiten had het concern ook deelnemingen in diverse hotels. Deze activiteit is nu afgestoten aan de InterContinental Hotels Group (IHG).

De brouwerij nam ook diverse bedrijven over nadat een grootschalig proces van fusies en overnames op gang kwam. Overnames door Bass omvatten onder meer de bedrijven Mitchells and Butlers (1961), Charringtons (1967) en William Stones Ltd (1968). De merknaam Mitchells and Butlers wordt gebruikt voor de retailactiviteiten toen deze in 2003 werden afgesplitst van de activiteiten van Six Continents.

Opsplitsing bier en brouwerij[bewerken | brontekst bewerken]

De brouwerijtak van het concern Bass werd in juni 2000 gekocht door het Belgische brouwconcern Interbrew, daaropvolgend werden de hotel-en pubactiviteiten ondergebracht in het separate bedrijf Six Continents. Dit bedrijf is later wederom gesplitst, nadat de frisdranktak werd verkocht en nog alleen de hotelactiviteiten werden uitgevoerd. Bij deze gelegenheid werd van Six Continents de naam gewijzigd in IHG.

Nadat de Britse Mededingingsautoriteit (Competition Commission) besloten had dat er een mogelijk monopolie kon ontstaan door de overname van Bass door Interbrew, verkocht de Belgische brouwerijgroep de brouwerij en een aantal merken, zoals Carling en Worthington aan de Amerikaanse brouwerij Coors, maar behield de rechten op de productie van het Bass biermerk.

Aanvankelijk werd de productie van het biermerk onder licentie uitgevoerd door Coors, die de productiefaciliteit had overgenomen. De licentie verliep eind 2005, waarna de licentie werd overgenomen door de brouwerij Wolverhampton & Dudley Breweries. De productie van Bass werd verplaatst naar Marston's, de andere brouwerij van Burton. De productie van blikjes met Bass bier, die voornamelijk naar de Verenigde Staten worden geëxporteerd, wordt niet langer uitgevoerd in Burton upon Trent. De import hiervan is in handen van Anheuser-Busch.

Het brouwerijmuseum dat vlak bij de oude Bassbrouwerij is gevestigd, is een van de grootste trekpleisters van Burton upon Trent.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]