Bassie & Adriaan: De Verdwenen Kroon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bassie en Adriaan
De verdwenen kroon
De ruïne van Slot Teylingen was de schuilplaats van de boeven.
De ruïne van Slot Teylingen was de schuilplaats van de boeven.
Genre Jeugdserie
Speelduur 25 min. per afl. (totaal 200 min)
Bedenker Aad van Toor
Hoofdrollen Aad van Toor
Bas van Toor
Paul van Gorcum
Joop Dikmans
Dick Rienstra
Regie Aad van Toor
Scenario Aad van Toor
Montage Patrick van Mierlo
Muziek Aad van Toor
Aad Klaris
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Productie
Producent Aad van Toor
Bas van Toor
Uitzendingen
Start 5 januari 1988
Einde 23 februari 1988
Afleveringen 8
Opvolger(s) De verzonken stad (1989)
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Bassie & Adriaan: De verdwenen kroon (1988) is de zesde televisieserie van het Nederlandse duo Bassie en Adriaan.

Achtergrond[bewerken]

De eerste herhaling was van 5 januari tot 24 februari 1989 door de TROS. Vanaf 16 april 1989 was de serie te zien op Kindernet. De serie is gebaseerd op het hoorspel Bassie en Adriaan en de verdwenen schat uit 1984. Het is de eerste serie waarin Paul van Gorcum de rol van de Baron op zich neemt, die in de vorige serie door Aad van Toor werd gespeeld.

De muziekarrangementen werden in deze uitzendingen gecomponeerd door arrangeur Aad Klaris en er werden verschillende nummers gebruikt als achtergrondmuziek van Jean-Michel Jarre. In 1997 kreeg Aad van Toor een zakelijk conflict met Aad klaris en besloot toen om voor de laatste twee series nieuwe achtergrondmuziek en ook nieuwe muziekarrangementen voor de liedjes te maken in samenwerking met Bert Smorenburg. Later in 1999 werd Adrina Produkties in het gelijk gesteld door de rechter en had hiermee dus de originele muziekarrangementen kunnen blijven gebruiken.[1] Desondanks kregen deze serie en De verzonken stad in 2000 een nabewerking waarbij alle achtergrondmuziek werd vervangen door de nieuwe achtergrondmuziek die destijds was gemaakt. Ook de leader werd vervangen door de nieuwe versie uit 1997. In 2004 werd de serie digitaal opgeknapt en verscheen de serie voor het eerst op dvd. De muziek bleef echter hetzelfde als in 2000 en werd niet opnieuw in stereokwaliteit geplaatst. De muziek werd in 2011 vernieuwd voor de zender RTL Telekids.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

De Baron, B2 en Vlugge Japie stelen een kostbare kroon uit een museum nadat ze uit de gevangenis zijn ontsnapt. Ze houden zich schuil in een geheime kamer van een verlaten kasteel. Voor de kroon willen de boeven een flinke hoeveelheid losgeld, anders zullen ze hem laten omsmelten, en bovendien lokken ze Bassie en Adriaan vervolgens in een val. Het duo ontsnapt echter en met behulp van een door Robin gemaakt computerprogramma vinden ze de schuilplaats. De boeven proberen te vluchten naar het buitenland, maar onderweg rijden ze met hun auto in een val die Bassie en Adriaan hebben opgezet. Ze worden naar de politie gereden, waar ze direct achter de tralies worden gezet.

Personages[bewerken]

Personage Acteur
Bassie Bas van Toor
Adriaan Aad van Toor
De Baron Paul van Gorcum
B2 Joop Dikmans
Vlugge Japie Bas van Toor
Adjudant Van der Steen Dick Rienstra
Agent Theo van Woerden
Wachtmeester Elsink Jan Buitenga
Stem Robin Ina van Toor
Lara Lara (hond)

Afleveringen[bewerken]

Titel Eerste uitzenddatum Nederland
1 Een toevallige ontmoeting 5 januari 1988
2 Het museumbezoek 12 januari 1988
3 De inbraak 19 januari 1988
4 De dreigbrief 26 januari 1988
5 Een miljoen gulden losgeld 2 februari 1988
6 Bedrogen door bedriegers 9 februari 1988
7 Het computerprogramma* 16 februari 1988
8 De ontsnappingsroute 23 februari 1988

* Deze aflevering bevat in het begin een kort stukje waarin Bassie samen met Lara praat over de wat er gebeurde in de vorige aflevering. Dit is nooit op VHS of dvd verschenen.

Sinds 2011 wordt de serie uitgezonden op RTL 8, opgesplitst in 20 afleveringen.

Liedjes[bewerken]

Tekst: Aad van Toor Muziek: Aad van Toor / Aad Klaris

 • In de lente
 • Een gewaarschuwd mens

In 2000 werd de originele leader van Aad Klaris vervangen met de nieuwe versie van Bert Smorenburg uit 1997.

Achtergrondmuziek[bewerken]

Als gevolg van een zakelijk conflict werden alle achtergrondnummers tijdens een nabewerking in 2000 verwijderd. Het gaat om de volgende muziek:

Uitvoerder
(+ muziekschrijver)
Titel Gebruikt in/bij Album
Aad Klaris Diverse deuntjes Diverse scènes
Harry Forbes Easy Work Diverse scènes PML63 - New Technology Volume 3 - (1982)
Jean Michel Jarre Magnetic Fields 1 deel 1 Achtervolgingsscènes Magnetic Fields
Jean-Michel Jarre Magnetic Fields 1 deel 3 achtervolging Vlugge Japie naar de veerpont Magnetic Fields
Jean-Michel Jarre Équinoxe IV B&A rennen uit bunker nadat ze daar opgesloten waren Équinoxe
Jean-Michel Jarre Équinoxe I B&A springen van brug op boot Équinoxe
Jean-Michel Jarre Équinoxe II Duikboot met boeven komt boven Équinoxe

De muziek werd in 2000 vervangen door achtergrondmuziek die in 1997 was gecomponeerd door Aad van Toor en Bert Smorenburg voor de series De geheimzinnige opdracht en De reis vol verrassingen. De nummers Achtervolging kroon en Vrolijke rijder waren in eerste instantie speciaal voor deze serie gemaakt. Alhoewel deze nummers later ook bij andere series werden toegevoegd tijdens de digitale nabewerking. Het laatst genoemde nummer heeft dezelfde melodie als Griekse rijder die voor De verzonken stad werd gemaakt. De nummers zijn te beluisteren via:

 • De cd Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album uit 2004.
 • Het digitale Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album deel 2 uit 2013.

Op de cd Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album uit 2004 klinkt het nummer Achtervolging kroon anders dan in de serie. De gitaar arrangementen komen namelijk niet in voor in het nummer. In het digitale album uit 2013 komt wel dezelfde versie als uit de serie voor met gitaar arrangementen, maar dan onder de naam Achtervolging kroon 2. De versie uit het album van 2004 komt in geen enkele serie voor.

Uitgave[bewerken]

Jaar Uitgever Medium Opmerking
1992 CNR VHS De complete serie in twee delen opgesplitst. Het kasteel op de hoes is niet Teylingen, maar de Ruïne van Brederode.
 • Deel 1: De inbraak (titel video-uitgave 1992)
 • Deel 2: 1.000.000 Losgeld (titel video-uitgave 1992)
2000 Arcade VHS Compleet verhaal op één VHS. Nieuwe achtergrondmuziek van Bert Smorenburg die de originele achtergrondmuziek vervangt. Een aantal dialogen van Robin is opnieuw ingesproken.
2001 Bridge Entertainment VHS Heruitgave versie 2000 als dubbelbox.
2004 Bridge Entertainment Dvd 1 disc.
2007 Bridge Entertainment Dvd Heruitgave 2004 echter nu verdeeld over 2 discs.

De dvd-uitgave uit 2004 is in verschillende verzamelboxen opgenomen.

Trivia[bewerken]

 • De buitenkant van het museum waar de boeven de kroon stelen is het Hollandia Gebouw aan de Oosthavenkade in Vlaardingen. De binnenopnamen zijn gemaakt in het visserijmuseum aan de Westhavenkade in Vlaardingen op 18 mei 1987. Dit museum heeft inmiddels een flinke verbouwing ondergaan.
 • De achtervolging met de twee waterscooters was oorspronkelijk een achtervolging op twee hovercrafts. Tijdens de opnamen bleek dat de scène opnemen niet mogelijk was. Door de luchtstroom, veroorzaakt door de speedboot waar de camera opstond, werden de hovercrafts steeds weggeblazen.
 • Oorspronkelijk zou de vervolgserie op Het geheim van de schatkaart zich afspelen in Maleisië. Aad van Toor was hiervoor in februari 1987 op werkbezoek.[2]
 • De agent, gespeeld door Theo van Woerden, is in de realiteit de broer van Ina van Toor-van Woerden, de vrouw van Aad van Toor. Hij was in het echt ook agent, bij de Koninklijke Marechaussee.
 • De verdwenen kroon is een van de weinige series van Bassie en Adriaan die helemaal in Nederland was opgenomen. Het werd grotendeels in Vlaardingen en de omringende steden Maassluis, Schiedam en Rotterdam opgenomen. Ook Giessenburg, Naarden, Schoonhoven en Voorhout dienden als filmlocatie. De opnames in Schoonhoven vonden plaats in juni 1987. De laatste scène van de boeven in de groene auto werd opgenomen op 27 oktober 1987.[3]
 • Deze serie was gedurende de kerstvakantie van 2006/2007 op Nickelodeon te zien, de laatste keer dat Bassie en Adriaan werd uitgezonden door Nickelodeon.
 • In het museum zien Bassie en Adriaan een beeldje van The Crocksons en verwonderen zich over de acrobatische toeren die dit duo kon uithalen. In werkelijkheid waren Bassie en Adriaan zelf The Crocksons.
 • In eerste instantie was de titel van de serie Bassie en Adriaan en de gestolen kroon.
 • De verdwenen kroon is zogenaamd de kroon van Willem II, destijds in eigendom van Koningin Beatrix en de officiële kroon van het Koninkrijk der Nederlanden. Om de kroon exact na te maken kregen Bassie en Adriaan alle medewerking van de Rijksvoorlichtingsdienst. De kroon is gemaakt door goudsmit Eric Hulsman uit Vlaardingen.[4]
 • Wanneer Vlugge Japie B2 laat schrikken, slaat deze hem op zijn rechteroog. In het museum, wanneer Japie zijn zonnebril afzet, is zijn linkeroog echter blauw.
 • Wanneer Adriaan de kaart met de vluchtroute van de boeven bekijkt, merkt hij op dat de lijnen van kleur veranderen op de plaatsen waar de boeven van vervoersmiddel wisselen, in een eerdere scène waar de Baron de route uittekent op de kaart gebruikt de Baron maar één kleur stift.
 • Er is een scène waarin Vlugge Japie met de kroon in zijn hand vanuit het kasteel naar buiten loopt, buiten merkt hij echter Bassie en Adriaan op die op weg zijn naar het kasteel. In paniek rent Vlugge Japie terug naar de Baron om hem dit mede te delen, wanneer hij de kamer waar de Baron zit binnenstapt zie je de kroon al op de tafel bij de Baron staan terwijl Vlugge Japie daarna pas binnenkomt lopen.
 • In deel 1: Een Toevallige Ontmoeting, loopt de Baron niet met de wandelstok met paardenkop, maar met een koevoetachtige ijzerstaaf met recht handvat. In de volgende delen is de wandelstok uit De schatkaart weer terug.

Externe link[bewerken]