Bassie & Adriaan: De Verzonken Stad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bassie & Adriaan
De verzonken Stad
Genre Jeugdserie, avontuur
Speelduur 25 minuten per afl (totaal 225 min)
Bedenker Aad van Toor
Hoofdrollen Aad van Toor
Bas van Toor
Paul van Gorcum
Joop Dikmans
Danny Verbiest
Regie Aad van Toor
Scenario Aad van Toor
Montage Patrick van Mierlo
Muziek Aad van Toor
Aad Klaris
Land van oorsprong Vlag van Nederland Nederland
Taal Nederlands
Uitzendingen
Start 6 oktober 1989
Einde 1 december 1989
Afleveringen 9
Netwerk of omroep TROS
Website
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Bassie & Adriaan: De verzonken Stad (1989) is de zevende televisieserie van het Nederlandse televisieduo Bassie en Adriaan.

Achtergrond[bewerken]

De eerste herhaling bij de TROS was van 20 februari tot 17 april 1991. Vanaf 30 april 1990 was de serie te zien op Kindernet en bij de BRT vanaf 2 mei 1990. De muziekarrangementen werden in deze uitzendingen gecomponeerd door arrangeur Aad Klaris en er werden verschillende nummers gebruikt als achtergrondmuziek van artiesten zoals Clannad en Jean-Michel Jarre. In 1997 kreeg Aad van Toor een zakelijk conflict met Aad Klaris en besloot toen om voor de laatste twee series nieuwe achtergrondmuziek en ook nieuwe muziekarrangementen voor de liedjes te maken in samenwerking met Bert Smorenburg. Later in 1999 werd Adrina Produkties in het gelijk gesteld door de rechter en had hiermee dus de originele muziekarrangementen kunnen blijven gebruiken.[1] Desondanks kregen deze serie en De verdwenen kroon in 2000 een nabewerking waarbij alle achtergrondmuziek werd vervangen door de nieuwe achtergrondmuziek die destijds was gemaakt. Ook de oorspronkelijke leader in Griekse stijl werd vervangen door de nieuwe versie die ook in de latere series werd gebruikt en het liedje Griekse les werd vervangen door de nieuwe versie die in De geheimzinnige opdracht werd gebruikt.

Later in 2003 is alle achtergrondmuziek weer verwijderd en zijn dezelfde nummers van Smorenburg weer opnieuw geplaatst in stereo kwaliteit en andere indeling. Ook zijn er in sommige scènes muziek van Aad Klaris behouden. De zang uit de oorspronkelijke leader werd gemonteerd op de arrangementen van de nieuwe leader, waarbij de oorspronkelijke tekst in Griekse stijl weer terug is.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Bassie en Adriaan gaan op vakantie naar Griekenland. Ze willen uitrusten van het 'boevenvangen' in Nederland. Tijdens een duik in zee bij een rondleiding op Kreta, vindt Bassie een steen met geheimzinnige tekens. Bassie en Adriaan gaan proberen te achterhalen wat de tekens betekenen, met behulp van Robin, die tijdelijk bij Danny Verbiest logeert in België. Ze faxen Robin een kopie van de steen zodat hij hem kan ontcijferen.

Ondertussen zijn de Baron, B2 en Vlugge Japie uit de gevangenis ontsnapt en naar Griekenland gevlucht. Daar komen ze door een stom toeval hun grootste vijanden tegen: Bassie en Adriaan. De boeven luisteren Bassie en Adriaan af en bespieden hen, waardoor ze ook achter de geheimzinnige steen komen. De boeven denken dat deze steen naar een schat leidt, en hen de rijkste mannen van de wereld maakt. Maar de steen is wel in Bassies bezit. De boeven proberen hem te stelen, en zo de schat te vinden, dus moet Bassie de steen extra goed bewaken. Eenmaal slagen de boeven er zelfs in Bassie en Adriaan te ontvoeren en achter te laten op een onbewoond eilandje even voor de kust van Kreta en de steen daarbij te pakken te krijgen, maar de twee kunnen ontsnappen.

Beetje bij beetje worden meer stukken van de steen vertaald. Uiteindelijk lijkt de oplossing van het mysterie op het eiland Rhodos te liggen, maar hier vinden ze niets. Wel lokken Bassie en Adriaan daar de boeven in de val met behulp van twee poppen, die sprekend op hen lijken. Hiermee doen ze het lijken alsof ze overal tegelijk zijn, waardoor de boeven zo gek worden dat ze zichzelf uiteindelijk aangeven op het politiebureau. Hiermee krijgen ze ook de steen terug.

Terug in België bij Danny zijn de tekens op de steen ontcijferd met behulp van een computerprogramma dat Danny voor Robin kocht. Met de steen erbij moeten zij de spreuk die ontcijferd is hardop voorlezen. De volledige vertaalde tekst luidt: Je hoeft geen wijzer man te zijn of macht te hebben. Je hoeft niet de kracht te bezitten die Thira verwoestte of zo groot te zijn als de kolos van Rhodos. Je hebt maar drie dingen nodig en als je die hebt, ben je de rijkste mens van de wereld. Lees deze woorden achter elkaar voor en de steen zal het antwoord geven. Door de spreuk ontbrandt de steen en vormen zich nieuwe letters die de grootste schat van de wereld onthullen: vrijheid, gezondheid en geluk.

Personages[bewerken]

Personage Acteur
Bassie Bas van Toor
Adriaan Aad van Toor
De Baron Paul van Gorcum
B2 Joop Dikmans
Vlugge Japie Bas van Toor
Danny Danny Verbiest
Robin Stem: Ina van Toor

Afleveringen[bewerken]

Titel Eerste uitzenddatum Nederland
1 Een Rustige, Luie Vakantie? 6 oktober 1989
2 Een Geheimzinnige Vondst 13 oktober 1989
3 Raadselachtige Tekens 20 oktober 1989
4 Het Eiland Santorini 27 oktober 1989
5 De Stad Atlantis 3 november 1989
6 Het Paard Van Troje 10 november 1989
7 Wie Vangt Wie? 17 november 1989
8 Een Vreemd Eiland 24 november 1989
9 Het Geheim Van De Steen 1 december 1989

Locaties[bewerken]

De scènes uit de televisieserie spelen zich in Griekenland af op de volgende locaties:

Liedjes[bewerken]

Tekst: Aad van Toor Muziek: Aad van Toor / Aad Klaris

 • Griekse les

Opmerking: Vanaf 2000 vervangen door de nieuwe versie uit De Geheimzinnige Opdracht door Bert Smorenburg. Bij de originele versie is na het tweede couplet het refrein 2 keer gezongen en dat is 2 keer opgenomen. Maar in de serie is de tweede keer van het refrein op het eind weggelaten, dit is wel te zien op de videoband Feest met Bassie & Adriaan welke via het Youtubekanaal te bekijken is.

 • Toen ging de wekker
 • Vriendelijk zijn
 • Dimitri
 • In Griekenland

Leader[bewerken]

De leader wijkt af van de andere series. Aan het begin van de leader zijn Griekse pilaren en de zee in beeld, waarbij de titel van de serie in grote versteende letters langzaam in beeld verschijnen en zogenaamd in zee zinken. Tijdens deze openingsscène is een muziekje van Aad Klaris te horen. Hierna begint de leader met Hallo vriendjes. Ook deze wijkt af, want de muziekarrangementen zijn in Griekse stijl gecomponeerd en ook werd de tekst opnieuw ingezongen waarbij de volgende zin afwijkt: Maar er wordt ook veel gelachen in ons Griekse avontuur. Normaal gesproken wordt er gezongen: Maar er wordt ook veel gelachen in dit nieuwe avontuur. In 2000 werd deze leader van Aad Klaris vervangen met de nieuwe versie van Bert Smorenburg uit 1997. Het muziekje van Aad Klaris tijdens de openingsscène werd vervangen door het nummer Thema opdracht uit de serie De geheimzinnige opdracht. Tijdens de nabewerking in 2003 werden de originele zangopnamen uit 1989 op de arrangementen van de nieuwe leader geplaatst, waarbij het afwijkende zinnetje weer terug is.

Achtergrondmuziek[bewerken]

Als gevolg van een zakelijk conflict werden alle achtergrondnummers tijdens een nabewerking in 2000 verwijderd. Het gaat om de volgende muziek:

Uitvoerder (+ Muziekschrijver) Titel Gebruikt in/bij Album
Aad Klaris Diverse deuntjes Diverse scènes
Aad van Toor Diverse deuntjes Diverse scènes Bassie en Adriaan Op Schattenjacht - (1983)
Stelios Zafiriou Frangosyriani Diverse scènes
Jean-Michel Jarre Équinoxe III B&A duiken een steen op Équinoxe
Jean-Michel Jarre Arpegiator B&A zien de boeven op Santorini The Concerts in China
Jean-Michel Jarre Magnectic Fields 1 deel 1 B&A gaan op Santorini terug naar de veerboot achtervolgd door de boeven Magnetic Fields
Giorgos Zampetas Chasapiko (Klasiko) B&A zitten in de bus (stukje voor dat Bassie gaat dromen)
Dimitrios Xanopolos Glare Pu Petas (a) B&A zitten op een terras op Santorini
Clannad Child Of The Sea* Spannende scènes Atlantic Realm
Clannad The Berbers Bassie en Adriaan besluipen het boevenhuis Atlantic Realm
Clannad Predator Wanneer Bassie en Adriaan elkaar kwijt zijn in de kloof Atlantic Realm
Clannad Atlantic Realm B&A zijn aan het einde van de kloof Atlantic Realm
Clannad The Kirk Pride B&A lopen door de kloof Atlantic Realm
Clannad In Flight Bassie en Adriaan op het onbewoonde eiland Atlantic Realm
Clannad Voyager Baron koopt een doos Atlantic Realm

De muziek werd in 2000 vervangen door achtergrondmuziek die in 1997 is gecomponeerd door Aad van Toor en Bert Smorenburg voor de series De geheimzinnige opdracht en De reis vol verrassingen. In 2003 werd deze muziek opnieuw geplaatst in een andere indeling en in stereokwaliteit. Een paar nummers van Klaris bleven tijdens deze nabewerking behouden. Het nummer Griekse rijder werd speciaal voor deze serie gemaakt en heeft dezelfde melodie als Vrolijke rijder die voor De verdwenen kroon werd gemaakt. *Opvallend is ook dat in één scene nog een paar seconden de achtergrondmuziek Child Of The Sea van Clanned te horen is. Waarom deze niet weggehaald is bij de nabewerking is niet bekend. De nummers van Smorenburg en Van Toor zijn te beluisteren via:

 • de cd Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album uit 2004,
 • het digitale Bassie en Adriaan Original Soundtrack Album deel 2 uit 2013.

Uitgave[bewerken]

Jaar Uitgever Medium Opmerking
1992 CNR VHS Uitgave op twee videobanden.
 • Deel 1 Een steen met vreemde tekens (titel video-uitgave 1992)
 • Deel 2 Het geheim van de steen (titel video-uitgave 1992)
1999 Arcade VHS Uitgebracht als dubbelbox, de muziek en de begintune zijn hier nieuw tot het liedje Vriendelijk zijn, daarna is de muziek origineel. Bij deel 1 ontbreekt op het eind de originele tune. Dit deel eindigt met een stilstaand beeld als Bassie en Adriaan vanaf de boot naar de zee kijken met in het beeld alleen beschreven: Einde deel 1. Als Bassie en Adriaan het boevenhuis doorzoeken is het muziekje dat daarbij hoort echter nieuw, daarna is de muziek weer origineel, de eindtune is weer nieuw.
2001 Bridge Entertainment VHS Heruitgave dubbelbox 1999.
2002 Bridge Entertainment VHS De volledige serie, digitaal opgeknapt, met volledige nieuwe achtergrondmuziek op één VHS.
2003 Bridge Entertainment Dvd Volledige serie met nieuwe achtergrondmuziek, andere intro en andere indeling.
2007 Bridge Entertainment Dvd Heruitgave 2003 echter nu verdeeld over twee discs, nieuwe cover.

De dvd-uitgave uit 2003 is in verschillende verzamelboxen opgenomen.

Trivia[bewerken]

 • Tijdens de nabewerking van deze serie werd het nummer Thema Indiaan uit De reis vol verrassingen gebruikt bij de scènes in de kloof.
 • Tijdens het liedje Griekse les zitten Coby van Toor (de vrouw van Bas) en Ina van Toor (de vrouw van Aad en de stem Robin de Robot) achter Bassie en Adriaan op het terras. Zij zijn ook onderdeel van de groep toeristen die samen met Bassie en Adriaan de bus instappen. Onder dit gezelschap bevindt zich ook Joop Dikmans (B2) met zijn vrouw.
 • De opnames van de binnenkant van het boevenhuis en de hotelkamer van Bassie en Adriaan vonden plaats in Nederland. Een pakhuis aan de Oosthavenkade in Vlaardingen diende als studio.
 • De opnames in Griekenland vonden plaats in juni 1988. In februari 1988 vond er twee weken lang een werkbezoek om te kijken naar diverse locaties. Het verhaal van de serie kwam pas na thuiskomst op papier.
 • De huwelijksreis van Aad en Ina van Toor vond in september 1987 ook plaats op Kreta.[2]
 • De serie is met een budget gemaakt van een half miljoen gulden.
 • Het personage adjudant Van der Steen bestaat hier nog steeds, maar alleen aan de telefoon: je ziet hem in de serie niet in beeld.
 • Dit is de laatste serie waarin een droomwereld voorkomt. Tevens is dit de laatste serie met B2 en Robin de robot.
 • Een running gag in de serie is dat de telefoon en de wekker op de hotelkamer van Bassie en Adriaan, alsmede de deurbel van deze kamer, allemaal hetzelfde geluid maken. Bassie vergist zich steevast terwijl Adriaan wel direct door heeft om welke van de drie het gaat.
 • De schijf die gebruikt wordt is een replica van de in 1908 in Phaestus gevonden Schijf van Phaistos.
 • In 2001 werd ook een hoorspel uitgebracht. Daarin deden Bas en Aad de stemmen. Bas deed de stem van Bassie en Vlugge Japie. Aad deed de stem van Adriaan, De Baron en B2. Robin de Robot werd gedaan door Ina van Toor de vrouw van Aad.