Batfink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Batfink
Genre Animatie
Speelduur 5 minuten per filmpje
Bedenker Hal Seeger
Originele stemmen Frank Buxton
Len Maxwell
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Uitzendingen
Start 21 april 1966
Einde 4 oktober 1967
Afleveringen 100
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Batfink is een Amerikaanse animatieserie, met in de hoofdrol de gelijknamige fictieve superheld Batfink. De serie telt 100 afleveringen van elk rond de vijf minuten, die oorspronkelijk van 1966 tot 1967 werden uitgezonden. In Nederland was de serie jaren 90 op het toenmalige Kindernet te zien.

Achtergrond[bewerken]

De serie is door de Hal Seeger Studios, in New York en door Bill Ackerman Production in Midland Park, New Jersey geproduceerd. De serie was vooral populair in het Verenigd Koninkrijk, waar het inmiddels een cultstatus heeft.

De serie werd snel en goedkoop geproduceerd door veel scènes in latere afleveringen opnieuw te gebruiken.

Verhaal[bewerken]

De serie draait om Batfink, een grijze, antropomorfe vleermuis, welke samen met zijn hulpje Karate de misdaad bestrijdt. Het personage van BatFink is van Batman afgeleid. Zijn vaste tegenstander, waar hij regelmatig mee aan de stok heeft, is de gestoorde wetenschapper Hugo A-Go-Go; andere tegenstanders komen maar een enkele keer in de serie voor.

Veel afleveringen bevatten vlak voor het einde een cliffhanger waarin Batfink, Karate of allebei zich in een schijnbaar onoplosbare situatie bevinden, waar ze meestal door een deus ex machina toch uit ontsnappen.

Personages[bewerken]

Batfink[bewerken]

Batfink (Frank Buxton) is een antropomorfische grijze vleermuis in een geel kostuum voorzien van een rode letter "B" op zijn borst, hij draagt rode handschoenen en laarzen. Hij heeft vleugels van staal waarmee hij kan vliegen, en waarmee hij eventuele kogels die vijanden op hem afvuren kan laten afketsen om zichzelf te beschermen.

In de laatste aflevering van de serie ("Batfink: This Is Your Life"), wordt er onthuld dat hij zijn krachten verkreeg toen hij in een verlaten plutoniummijn geboren werd. Ook wordt duidelijk dat hij zijn natuurlijke vleugels in zijn jongere jaren had verloren. Hij redde toen zijn moeders leven, nadat ontsnapte misdadigers hun grot opgeblazen hadden. Dit incident is wat hem motiveerde om een misdaadbestrijder te worden. Door de plutoniumstraling waaraan Batfink is blootgesteld, is hij tevens onkwetsbaar voor plutoniumwapens geworden.

Ook bezit hij een sonar in de vorm van de letters "BEEP". Hiermee kan hij zijn vijanden lokaliseren. Deze letters gedragen zich als een levend persoon. Ze zijn voor anderen zichtbaar en kunnen worden beschadigd. Deze 'sonar' is afgeleid van de geluidsgolven die echte vleermuizen gebruiken om obstakels tijdens het vliegen te herkennen.

Batfink woont in een split-level grot, en heeft een directe video-verbinding met zijn chef.

Karate[bewerken]

Dit is Batfinks hulpje die hem in nood altijd bijstaat. Ook is hij de chauffeur van de Battiliac, de auto waarmee Batfink vaak reist. Hij is niet bijster slim en de keren dat hij Batfink uit een benarde situatie redt, is dat meestal meer door stom toeval dan door eigen inzicht.

Hugo A-Go-Go[bewerken]

De voornaamste tegenspeler van de serie, en een van de weinige schurken die in meer dan een aflevering meespeelt. Hugo A-Go-Go is een gestoorde wetenschapper die de wereld wil veroveren. Zijn laboratorium staat vol met de meest bizarre machines. Hij breekt geregeld de vierde wand.

Externe links[bewerken]