Battersea Power Station

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Battersea Power Station
Battersea Power Station gezien vanaf de Theems.
Locatie
Locatie Battersea, Londen
Coördinaten 51° 29′ NB, 0° 9′ WL
Status en tijdlijn
Status In gebruik
Oorspr. functie Elektriciteitscentrale
Huidig gebruik Winkelcentrum, kantoren, woningen
Start bouw 1929 (A), 1945 (B)
Bouw gereed 1933 (A), 1953 (B)
Opening 1935 (A), 1955 (B)
Sluiting 1975 (A), 1983 (B)
Verbouwing 2022 (gereed)
Bouwinfo
Architect Giles Gilbert Scott
Erkenning
Monumentstatus Listed II
Detailkaart
Battersea Power Station (Greater London)
Battersea Power Station
Officiële website
(en) Atlas Obscura-pagina
Portaal  Portaalicoon   Londen

Battersea Power Station is een voormalige kolencentrale langs de Theems in de wijk Battersea in Londen. Door de ligging, de afmetingen en de vormgeving is het een oriëntatiepunt en een monument[1] geworden. De centrale bestond uit twee identieke, gespiegelde eenheden die in twee fasen gebouwd zijn, maar één gebouw vormen. Battersea A Power Station is gebouwd in de jaren 1929-1935, Battersea B Power Station ten oosten daarvan in de jaren 1945-1955. De beide eenheden hebben ieder twee kenmerkende schoorstenen waardoor de centrale zeer herkenbaar is. Het ontwerpteam werd geleid door Leonard Pearce, later werd ook architect Sir Giles Gilbert Scott erbij betrokken. Het gebouwencomplex bevindt zich tussen het Battersea Park en spoorlijnen enerzijds en de Amerikaans ambassade anderzijds in.

Herbestemming[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds de centrale in 1983 volledig gesloten werd, zijn er vele plannen geweest voor herbestemming, die strandden door een gebrek aan financiën en/of het uitblijven van vergunningen. Uiteindelijk kreeg het complex in 2012 nieuwe Maleisische eigenaars, SP Setia en Sime Darby, die 400 miljoen pond neertelden om het te herontwikkelen naar ontwerp van de architect Rafael Viñoly. Er werden appartementen gebouwd in de duurste prijsklasse en in het centrale ketelhuis werd een zes verdiepingen tellend kantoor gevestigd van elektronicabedrijf Apple. In het middengedeelte, tussen de twee oude centrales, kwam een groot winkelcentrum gereed. Het complex heeft verder een dakterras en huisvest een bioscoop.

Niet alleen de centrale werd verbouwd, ook op percelen in de omgeving verrezen nieuwe appartementencomplexen met op de begane grond horeca. In de buurt van de voormalige centrale werd een gelijknamig metrostation gebouwd. De nieuwe verbinding, een tak van de Northern Line, kwam op 20 september 2021 in dienst.

De centrale in de cultuur[bewerken | brontekst bewerken]

De centrale heeft een iconische status gekregen door een aantal verwijzingen in kunst en cultuur. Zo is hij te zien in de films Sabotage van Alfred Hitchcock, Battle of Britain, Monty Python's Meaning of Life, de Batman-film The Dark Knight en vele afleveringen van Doctor Who.

Ballon[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 werden foto's gemaakt voor de hoes van het album Animals van Pink Floyd, waarbij een twaalf meter grote ballon in de vorm van een varken aan touwen tussen de schoorstenen van de centrale zweefde. Het door de Nederlandse ontwerper Theo Botschuijver vervaardigde varken brak los, zweefde door de aanvliegroute van London Heathrow Airport en bereikte een hoogte van 5.400m voordat het terug naar de aarde kwam. Hierdoor kreeg zowel Pink Floyd als de centrale veel publiciteit. In de film Children of Men uit 2006 fungeerde het gebouw als opslag voor kunstwerken en hing een ballon in de vorm van een varken aan de schoorstenen als hommage aan Pink Floyd.

Zie de categorie Battersea Power Station van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.