Batthyány

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Wapenschild van prinses Batthyány in Wenen (Oostenrijk)

Batthyány is de naam van een oude voorname Hongaarse magnatenfamilie. De leden van deze familie dragen de titel graaf/gravin (Gräf/Grävin) respectievelijk prins of prinses (Fürst/Fürstin) Batthyány von Német-Újvár. Een tak van de familie (Kroatisch: Baćan) was ook voornaam in Kroatië en ze leverden verschillende Bans af in Kroatië in de 16e, 17e en 18e eeuw.

De wortels van de familie gaan terug tot de stichting van Hongarije door Árpád in het jaar 896. De familie stamt af van het genus van stamhoofd Örs. Árpád had zeven stamhoofden, waarvan er één Örs genoemd werd.[1][2][3] Later werd dit Kővágó-Örs. In 1398 trouwde Miklós Kővágó-Örs met Katalin Batthyány. Keizer Sigismund gaf Miklós de regio rond het stadje Battyán (het hedendaagse Szabadbattyán) en hij nam dan de naam van het stadje als de zijne. De familie werd het eerst vermeld in documenten uit 1398 en ze hadden hun voorouderlijke zetel in Güssing (Hongaars: Németújvár), gelegen in Burgenland (Oostenrijk), sinds 1522.

In 1577 transformeerde Boldizsár Batthyány de zetel van de familie, Güssing, tot het centrum van protestantisme van de hele regio. Zijn nazaat Ádám Batthyány was echter katholiek en liet een Franciscanenklooster bouwen in Güssing. Lajos Batthyány werd de eerste premier van Hongarije tijdens de Hongaarse Revolutie van 1848 en werd geëxecuteerd in Pest in 1849. Na 1945 werd het grootste deel van de eigendommen van de Batthyány familie in Hongarije en andere gebieden onder communistisch bestuur afgenomen, maar ze bleven wel hun bezittingen in Oostenrijk behouden.

Notabele familieleden[bewerken | brontekst bewerken]

Chronologisch gerangschikt

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]