Battlefield 4

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Battlefield 4
Battlefield 4 logo.png
(Cover op en.wikipedia.org)
Ontwikkelaar(s) Digital Illusions CE (DICE)
Uitgever(s) Electronic Arts
Datum van uitgave Microsoft Windows, PlayStation 3, Xbox 360
Vlag van Verenigde Staten 29 oktober 2013
Vlag van Japan 31 oktober 2013
Vlag van Europa 1 november 2013
PlayStation 4
Vlag van Verenigde Staten 15 november 2013
Vlag van Europa 29 november 2013
Xbox One
November 2013
Bètaversie Verlopen
Huidige versie Multiplayer update:'Fall Update'
Genre(s) First-person shooter
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Engine Frostbite 3
Leeftijdsklasse ESRB: M[1]
MDA: M18[2]
PEGI: 18+[3]
USK: 18
Platform(s) PlayStation 3, PlayStation 4, Windows, Xbox 360, Xbox One
Systeemeisen
Zie: Systeemvereisten
Navigatie
Spelserie Battlefield
Voorloper Battlefield 3
Vervolg Battlefield Hardline
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Battlefield 4 is een first-person shooter, ontwikkeld door DICE en uitgegeven door Electronic Arts. Het spel is voor Microsoft Windows, PlayStation 3 en Xbox 360 op 29 oktober 2013 uitgekomen in Noord-Amerika, op 31 oktober in Japan en op 1 november in Europa. Op 15 en 29 november 2013 is het spel uitgekomen op de PlayStation 4 voor Noord-Amerika en Europa. De Xbox One-versie kwam ook uit in november datzelfde jaar.

Gameplay[bewerken]

Battlefield 4 heeft qua gameplay veel gelijkenissen met zijn voorganger, echter zijn er in zowel de single- als multiplayermodus veel nieuwe en gewijzigde elementen.

Levolution[bewerken]

De grootste verandering die Battlefield 4 met zich meebrengt is Levolution. Dit houdt voor het grootste gedeelte in dat spelers gebeurtenissen in gang kunnen zetten die de speelervaring drastisch veranderen. Een voorbeeld hiervan is de wolkenkrabber in Siege of Shanghai die door spelers kan worden neergehaald, door de vier steunpilaren kapot te maken. Maar Levolution kan ook op kleinere schaal voorkomen, zoals een brandblusser kapot schieten die het zicht belemmerd, de stroom in een gebouw afsluiten, of een barricade op een brug maken waardoor tanks van de tegenstander niet kunnen oversteken.

Watergevechten[bewerken]

Naast landgevechten met tanks en luchtgevechten met vliegtuigen, is het in Battlefield 4 ook mogelijk om op het water te vechten. Zwaar gepantserde boten met kanonnen en machinegeweren kunnen het nu opnemen tegen tanks, helikopters, straaljagers en natuurlijk met andere boten. Het is ook mogelijk om per jetski de boot te verlaten. Je kunt nu ook tijdens het zwemmen je secundaire wapen en je mes gebruiken.

Commander-modus[bewerken]

De commander-modus, bekend van Battlefield 2 en Battlefield 2142 maar afwezig in latere versies, is weer terug in Battlefield 4. De commander (commandant) heeft via satelliet een totaaloverzicht van het slagveld. Hij kan soldaten in het veld aanwijzingen geven, een raket afvuren, een UAV in de lucht sturen om tegenstanders te spotten, munitie droppen, enz... Deze dingen zijn aan een bepaalde vlag gekoppeld en dus alleen te gebruiken als je team speler die vlag heeft veroverd. De commander-modus kan ook worden gespeeld op een tablet.

Next-Gen[bewerken]

Met de komst van nieuwe consoles zij er veel dingen veranderd in de gameplay. Zo is het mogelijk om op de achtste generatie consoles, 64-spelers gevechten uit te voeren. Iets wat tot op heden alleen op pc kon. Ook draait de game op 60 fps, maar de resolutie is ter comepensatie bijgesteld naar 720p.

Ontvangst[bewerken]

Recensiescore
Publicist Score
Eurogamer 8,0[4]
Game Informer 8,8[5]
GameSpot 8,0[6]
IGN 8,5[7]
PC Gamer (VS) 8,4[8]
Power Unlimited 8,8[9]

Battlefield 4 is over het algemeen goed ontvangen. Ondanks de over het algemeen hoge cijfers, uitten veel recensenten kritiek richting de singleplayermodus van het spel.[4][6][7] Zo noemde IGN de meerspelersstand excellent en goed uitgewerkt, maar vond de singleplayer "teleurstellend, maar het werkt en kiest de bekende weg met overweldigende actie en opmerkelijk spektakel".[7]

Premium[bewerken]

Battlefield 4 heeft een premiumdienst. Als een speler lid is van deze dienst krijgt hij alle uitbreidingen vroeger en gratis, dan iemand zonder premium. DICE heeft ook beloofd dat er elke week nieuwe inhoud wordt toegevoegd. Wat dit precies is, is nog niet bekend, maar dit zullen hoogstwaarschijnlijk dingen zijn als dogtags, bureaubladachtergronden, camouflages en dergelijke.

Systeemvereisten[bewerken]

Minimale systeemvereisten[bewerken]

Aanbevolen systeemvereisten[bewerken]