Battlestar Galactica (1978)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Battlestar Galactica
Genre sciencefiction
Speelduur 45 minuten
Hoofdrollen Lorne Greene
Dirk Benedict
Richard Hatch
Regie Christian I. Nyby II
Rod Holcomb
Scenario Glen A. Larson
Donald Bellisario
Muziek Giorgio Moroder
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Galactica 1980
Battlestar Galactica (2003)
Battlestar Galactica (2004)
Productie
Producent Glen A. Larson
Uitzendingen
Start 17 september 1978
Einde 29 april 1979
Afleveringen 24
Seizoenen 1
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Battlestar Galactica is een Amerikaanse sciencefictionserie uit 1978 onder regie van Richard A. Colla. De serie is bedacht door Glen A. Larson en telt 1 seizoen van 24 afleveringen.

Achtergrond[bewerken]

Deze originele serie wordt soms ook wel BSG TOS (The Original Series) genoemd. De pilotaflevering was met een kostprijs van 7 miljoen dollar de duurste pilot voor een serie tot dan toe. In Canada, Europa en Japan werd deze pilot tot een film verwerkt en in de bioscoop uitgebracht (zie: Battlestar Galactica (film)).

Ook de rest van de serie was duur in verhouding tot andere series uit die tijd. Een enkele aflevering kostte al gauw 1 miljoen dollar. Mede hierdoor is na 1 seizoen besloten om ermee te stoppen. De vele fans (de serie was nog steeds erg succesvol) waren het hier niet mee eens. Dit heeft dan geleid tot een vervolg: Galactica 1980.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In een afgelegen zonnestelsel leeft een mensenras op twaalf koloniewerelden. Ze zijn al eeuwen in oorlog met de Cylons, gevechtsrobots die ooit werden gemaakt door een allang verdwenen buitenaards reptielachtig ras. Met de hulp van de menselijke verrader Baltar zijn de Cylons erin geslaagd de mensheid vrijwel uit te roeien. Slechts een oorlogsschip kan aan de vernietiging ontkomen: de Battlestar Galactica van commandant Adama.

Met een vloot burgerschepen vol vluchtelingen vlucht de Galactica voor de Cylons. Adama besluit op zoek te gaan naar de legendarische 13e en laatste kolonie, genaamd Aarde. Tijdens de lange en gevaarlijke reis worden ze voortdurend bedreigd door de achtervolgende Cylons en andere gevaren.

Battlestar Galactica-afleveringen[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.
Aflevering Nr. 1e uitzending Korte beschrijving
Saga of a Star World 1, 2, 3 17 september 1978 Het voorgenomen vredesverdrag tussen de mensen en de Cylons blijkt een hinderlaag te zijn; de Cylons plegen verraad en vernietigen de mensenwerelden en vrijwel de hele vloot. Alleen de Battlestar Galactica kan met wat burgerschepen aan de vernietiging ontsnappen. Men besluit op zoek te gaan naar de verloren 13e kolonie: Aarde.
Notitie
deze drie afleveringen werden samen uitgezonden als de Battlestar Galactica-film.
Lost Planet of the Gods, Part I 4 24 september 1978 Omdat vele Viper-piloten aan een onbekende ziekte lijden, wordt besloten een aantal vrouwen tot gevechtspiloot op te leiden. Onder hen bevindt zich ook Apollo's vrouw Serina. Commandant Adama leidt de vloot naar de mythische thuisplaneet van de mensheid, Kobol.
Lost Planet of the Gods Part II 5 1 oktober 1978 Voordat Adama op Kobol de tekens kan ontcijferen die de locatie van de Aarde onthullen, wordt Kobol aangevallen door een Cylonvloot. Serina komt hierbij om.
The Lost Warrior 6 8 oktober 1978 Apollo maakt een noodlanding op een afgelegen planeet, waar hij bevriend raakt met een weduwe en haar zoontje. Hier wordt hij geconfronteerd met Red Eye, een beschadigde Cylon Centurion.
The Long Patrol 7 15 oktober 1978 Starbuck raakt zijn experimentele Viper kwijt aan een smokkelaar.
Gun on Ice Planet Zero, Part I 8 22 oktober 1978 De Galactica en haar vloot moeten door een nauwe ruimtedoorgang, bewaakt door een Cylon pulsarkanon. Een gemixt team van militairen en veroordeelde criminelen wordt op een sabotagemissie gestuurd.
Gun on Ice Planet Zero, Part II 9 29 oktober 1978 Apollo, Starbuck en Boomer leiden het team naar de Cylonbasis. Hier ontmoeten ze ook de uitvinder van het wapen en het door hem gecreëerde kloon-volk.
The Magnificent Warriors 10 12 november 1978 Nadat een groot deel van de voedselvoorraad door de Cylons werd vernietigd, moet Adama bij een oude vriendin voorraden zien los te krijgen.
The Young Lords 11 19 november 1978 Starbuck stort neer op de planeet Atilla, waar hij een stel kinderen helpt in hun strijd tegen de Cylons, die hun vader gevangen houden.
The Living Legend, Part I 12 26 november 1978 De Battlestar Galactica komt in contact met de verloren gewaande Battlestar Pegasus van oorlogsheld commandant Cain.
The Living Legend, Part II 13 3 december 1978 De twee Battlestars binden het gevecht aan met twee Cylon moederschepen, waarbij de Pegasus verloren gaat.
Fire in Space 14 17 december 1978 De commandobrug van de Battlestar Galactica wordt zwaar beschadigd door een zelfmoordaanval van de Cylons. Terwijl commandant Adama zwaargewond is, moeten de overlevenden het schip zien te redden.
War of the Gods, Part I 15 14 januari 1979 Viper verkenningsteams verdwijnen en vreemde lichtgevende objecten omcirkelen de Galactica. Op een mysterieuze, roodgekleurde planeet hoopt men antwoorden te vinden. Ze ontdekken hier graaf Iblis, de enige overlevende van een catastrofale ramp.
War of the Gods, Part II 16 21 januari 1979 Met zijn vreemde krachten neemt Iblis de macht over van commandant Adama.
The Man With Nine Lives 17 28 januari 1979 De oude oplichter Chameleon overtuigt Starbuck ervan dat hij diens vader is, zodat deze hem beschermt tegen een stel wraakzuchtige Borellianen.
Murder on the Rising Star 18 18 februari 1979 Starbuck wordt beschuldigd van moord. Uiteindelijk komt men uit bij Karibdis, een verrader die samen met graaf Baltar en de Cylons samenspande tegen de mensheid.
Greetings from Earth 19, 20 25 februari 1979 De Galactica pikt een slaapschip op, dat in de ruimte zweeft. Het schip is afkomstig van de planeet Paradeen, waar een oorlog woedt.
Baltar's Escape 21 11 maart 1979 Baltar ontsnapt uit het gevangenisschip door een shuttle met daarin Boomer en Sheba te kapen.
Experiment in Terra 22 18 maart 1979 De vreemde lichtobjecten keren weer terug naar de Galactica: ze teleporteren Apollo naar de planeet Terra, waar de president een vreselijk plan heeft uitgedacht.
Take the Celestra 23 1 april 1979 Starbuck ontmoet zijn lang geleden verloren geliefde Aurora weer, die zich heeft aangesloten bij een groep muiters aan boord van de Celestra.
The Hand of God 24 29 april 1979 Er wordt een radiosignaal ontvangen, dat weleens van de Aarde af kon stammen. Adama besluit de achtervolgende Cylons aan te vallen.

Rolbezetting[bewerken]

Personage Acteur/actrice
Commandant Adama Lorne Greene
Luitenant Starbuck Dirk Benedict
Kapitein Apollo Richard Hatch
Luitenant Boomer Herb Jefferson jr.
Athena Maren Jensen
Cassiopeia Laurette Spang
Serina Jane Seymour
Baltar John Colicos
President Adar Lew Ayres
Kolonel Tigh Terry Carter
Sergeant Jolly Tony Swartz
Zac Rick Springfield
Boxey Noah Hathaway
Korporaal Rigel Sarah Rush
Sheba Anne Lockhart
Lucifer Felix Silla/Jonathan Harris
Ensign Greenbean Ed Begley jr.
Commandant Cain Lloyd Bridges
Graaf Iblis Patrick Macnee
Tenna Britt Ekland

Rechtszaak[bewerken]

In 1978 werd Universal Studios aangeklaagd door 20th Century Fox vanwege plagiaat; Universal zou meerdere ideeën en concepten voor Battlestar Galactica hebben overgenomen uit Star Wars. Als tegenzet beweerde Universal dat Star Wars juist plagiaat pleegde op hun film Silent Running. 20th Century Fox' aanklacht werd door de rechtbank ongegrond verklaard.

Prijzen[bewerken]

De serie won in 1979 2x een Emmy Award.

Externe link[bewerken]