Battlestar Galactica (1978)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Battlestar Galactica
Battlestar Galactia-logo-black.svg
Genre sciencefiction
Speelduur 45 minuten
Hoofdrollen Lorne Greene
Dirk Benedict
Richard Hatch
Regie Christian I. Nyby II
Rod Holcomb
Scenario Glen A. Larson
Donald Bellisario
Muziek Giorgio Moroder
Land van oorsprong Verenigde Staten
Taal Engels
Gerelateerde series Battlestar Galactica (2003)
Battlestar Galactica (2004)
Productie
Producent Glen A. Larson
Uitzendingen
Start 17 september 1978
Einde 29 april 1979
Afleveringen 24
Seizoenen 1
Opvolger(s) Galactica 1980
(en) IMDb-profiel
(en) TV.com
Portaal  Portaalicoon   Televisie

Battlestar Galactica is een Amerikaanse sciencefictionserie uit 1978 onder regie van Richard A. Colla. De serie is bedacht door Glen A. Larson en telt 1 seizoen van 24 afleveringen. Ze vormde het begin van de Battlestar Galactica-franchise.

Achtergrond[bewerken]

Deze originele serie wordt soms ook wel BSG TOS (The Original Series) genoemd. De pilotaflevering was met een kostprijs van 7 miljoen dollar de duurste pilot voor een serie tot dan toe. In Canada, Europa en Japan werd deze pilot tot de film Battlestar Galactica verwerkt en in de bioscoop uitgebracht. In Nederland werd de serie in 1980 en 1981 uitgezonden door de KRO en in de winter van 1985-1986 herhaald.

Ook de rest van de serie was duur in verhouding tot andere series uit die tijd. Een enkele aflevering kostte al gauw 1 miljoen dollar. Mede hierdoor is na het eerste seizoen besloten om ermee te stoppen. De vele fans (de serie was nog steeds erg succesvol) waren het hier niet mee eens, wat leidde tot een vervolg: Galactica 1980.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In een afgelegen zonnestelsel leeft een mensenras op twaalf koloniewerelden. Ze zijn al eeuwen in oorlog met de Cylons, gevechtsrobots die ooit werden gemaakt door een allang verdwenen buitenaards reptielachtig ras. Met de hulp van de menselijke verrader Baltar zijn de Cylons erin geslaagd de mensheid vrijwel uit te roeien. Slechts één oorlogsschip kan aan de vernietiging ontkomen: de Battlestar Galactica van commandant Adama.

Met een vloot burgerschepen vol vluchtelingen vlucht de Galactica voor de Cylons. Adama besluit op zoek te gaan naar de legendarische 13e en laatste kolonie, genaamd Aarde. Tijdens de lange en gevaarlijke reis worden ze voortdurend bedreigd door de achtervolgende Cylons en andere gevaren.

Afleveringen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van afleveringen van Battlestar Galactica (1978) en Galactica 1980 voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Battlestar Galactica telt 24 afleveringen, waarvan de eerste drie, samen getiteld "Saga of a Star World", oorspronkelijk de film Battlestar Galactica vormden.

Rolbezetting[bewerken]

Vaste rollen:

Andere terugkerende personages (in 3 tot 13 afleveringen):

Verder verzorgde Patrick Macnee, naast zijn rol als Count Iblis in "War of the Gods" (part I & II), ook de stem van de Imperious Leader en de introstem voor de eerste reeks afleveringen.

Rechtszaak[bewerken]

In 1978 werd Universal Studios aangeklaagd door 20th Century Fox vanwege plagiaat; Universal zou meerdere ideeën en concepten voor Battlestar Galactica hebben overgenomen uit Star Wars. Als tegenzet beweerde Universal dat Star Wars juist plagiaat pleegde op hun film Silent Running. 20th Century Fox' aanklacht werd door de rechtbank ongegrond verklaard.

Prijzen[bewerken]

De serie won in 1979 twee Emmy Awards.

Externe link[bewerken]