Batutut

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De batutut of ujit, soms ook wel gewoon bosmens genoemd, is een mythisch wezen waarvan het bestaan onbewezen is. De batutut zou sterk gelijken op bigfoot en leven in het Vu Quang-natuurreservaat en andere natuurgebieden in Vietnam, Laos en het noorden van Borneo.

De eerste vermelding van de batatut stamt waarschijnlijk uit 1947, en is van een Franse kolonist die de cryptide een 'wildeman' (L'Homme Sauvage) noemt. John MacKinnon claimt als eerste sporen van de batutut te hebben gevonden in 1970. Hij denkt dat de sporen toebehoren aan een soort die verwant is aan de Meganthropus. Zijn collega, de cryptozoöloog Loren Coleman, denkt echter dat het een populatie is van Homo erectus of neanderthalers die daar hebben overleefd.

Uiterlijk, voeding en gedrag[bewerken]

De batutut wordt verondersteld ongeveer 1 meter 80 lang te zijn, net zoals de gemiddelde mens nu. Het hele lichaam, met uitzondering van de knieholte, zou bedekt zijn met haar, waarvan de kleur kan variëren van zwart tot bruin en grijs. De batutut loopt vermoedelijk op twee benen en zou solitair of in een kleine groep leven. Ze worden verondersteld omnivoren te zijn en hun tijd grotendeels door te brengen met voedsel zoeken. Het menu zou bestaan uit vruchten en bladeren en kleine dieren, zoals vleermuizen.

Anders dan de batutut in Vietnam wordt de batutut in Borneo beschreven als veel korter: 1 meter 20. Ze zouden daar erg agressief zijn, regelmatig mensen aanvallen, doden en hun levers eruit scheuren.